10 Mai 2010

Scaderea Dow Jones cu 1.000 de puncte de joi, o eroare tehnica?



Indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA) a inregistrat in sedinta de tranzactionare de joi o pierdere de 347.80 de puncte, respectiv 3,02%, dupa ce in timpul zilei a raportat o pierdere si de aproape 1.000 de puncte.
Unii traderii speculeaza ca aceasta scadere semnificativa din timpul sedintei a fost cauzata de o eroare umana, cum ar fi faptul ca in cadrul platformei electronice a fost introdusa o valoare gresita. Pe de alta parte, reglementatorii ofera putine detalii, explicand ca aceasta diferenta va fi investigata, scrie Washington Post.

In cadrul sedintei de ieri, actiunile Accenture au scazut de la 40 dolari pana la aproape zero pentru ca reveni apoi la valoarea initiala. O alta eroare a fost identificata si in cadrul titlurilor Procter&Gamble, care se tranzactiona la Bursa din New York pentru 54 dolari, iar pe Nasdaq actiunile se vindeau pentru 39 dolari.

De asemenea, aproape 1,3 miliarde de actiuni au fost tranzactionate pe piata americana intr-un timp de 10 minute, volum de sase ori mai mare decat media. Ulterior, Nasdaq a decis suspendarea tranzactiilor pentru 286 de actiuni in momentul in care deprecierile s-au majorat semnificativ. Astfel, 700 miliarde de dolari s-au pierdut in opt minute, fara a exista o cauza clara.

Variatiile dramatice de ieri au alimentat dezbaterile de la Washington privind reglementarea pietei de capital americane. Desi NYSE detine masuri de siguranta pentru a opri tranzactionare actiunilor in timpul unei perioade de panica, investitorii mai au la dispozitie 10 alte platfome unde isi pot continua activitatea.

Bloomberg noteaza faptul ca institutiile de reglementare vor revizui activitatea de joi pentru a determina daca cresterea numarului de platforme de tranzactionare a dus la incapacitatea burselor de a administra volumele foarte mari.



Citeste si