8 Iulie 2010

IPO-ul AgBank ar putea deveni cel mai mare din istorie



Oferta publica initiala a Agricultural Bank of China Ltd a atras 19,21 miliarde de dolari prin dubla listare la Hong Kong si Shanghai, insa valoarea s-ar putea majora in conditiile in care toti investitorii care au suprasubscris vor primi actiuni, scrie Wall-Street Journal.
Prin oferta care s-a incheiat azi, Agricultural Bank a oferit spre cumparare 25,4 miliarde de actiuni pe bursa din Hong Kong si 22,2 miliarde de titluri la Shanghai.

Daca banca va decide sa ofere actiuni pentru a acoperi intreaga cerere, valoarea IPO-ului va urca la 22,1 miliarde dolari, putin peste suma atrasa de Industrial&Commercial Bank of China in 2006, si va deveni astfel cea mai mare oferta din istoria lumii.

Aceasta suma se va atrage prin vanzarea unor 15% aditionale din capitalul social al bancii.

Chiar si in conditiile unei vanzari aditionale de actiuni, valoarea ofertei este sub tinta de 23 miliarde dolari si mult mai mica decat cele 30 miliarde dolari, suma maxima pe care incerca Agricultural Bank sa o atraga.

In ciuda faptului ca majoritatea economistilor se asteapta ca China sa aiba o rata mai mica de crestere, oferta AgBank indica faptul ca multi investitori considera ca tara va fi un motor al cresterii economice globale.

De asemenea, suprasubscrierea subliniaza importanta pe care China o are in pietele internationale de capital.



Citeste si