20 August 2010

Live-Text Wall-Street: Fondul Proprietatea, subiectul fierbinte al momentului

Listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti va aduce schimbari majore din multe puncte de vedere, cred specialistii prezenti la Live-Text. Adi Lupsan, director adjunct Intercapital Invest, si Valentin Ionescu, Erste Group, au raspuns cititorilor Wall-Street la intrebari despre FP, listare sau distribuirea dividendelor.

Ce inseamna listarea FP

Listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti va aduce schimbari majore din multe puncte de vedere, cred specialistii prezenti la Live Text.

Cel mai important aspect in opinia lui Valentin Ionescu, reprezentant Erste Group, este faptul ca actionarii fondului vor avea un reper corect de evaluare a pretului, dat de cerere si oferta.

In plus, lichiditatea BVB va creste major si toti actorii pietei de capital vor avea de castigat de pe urma acestei listari, avand in vedere anvergura Fondului si potentialii investitori majori interesati de fond.

“Franklin administreaza in lume active de peste trei ori PIB-ul Romaniei. Singura lor prezenta in Europa Centrala si de Est (cu exceptia Romaniei) este in Polonia. Acolo au deschis un birou mic, pentru ca polonezii au atras in ultimii doi ani, prin bursa, pste 15 miliarde de dolari, prin vanzarea unor companii de stat. Faptul ca ei vor administra FP va aduce in Romania conceptul real de administrare activa. Imaginati-va ca un jucator de asemenea calibru poate cumpara cu usurinta pachete minoritare la mari banci din ECE. Si probabil ca noi vom invata ce inseamna management profesionist. Este cel mai mare castig pentru piata de capital romaneasca”, a explicat Adi Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest.

Evolutia pretului actiunilor FP inainte de listare depinde de mai multi factori, precum aprobarea dividendului, semnarea contractului de management cu Franklin Templeton si o decizie clara referitor la listare. In plus, exista si influente indirecte, cum ar fi politica economica a Romaniei si evolutia pietelor globale.

”Dupa listare, aceeasi factori pot influenta pretul, singurul avantaj fiind, in acest caz, ca pretul va fi stabilit mult mai transparent. O cuantificare exacta a cresterii nu o poate face nimeni. Un lucru este cert: este unul din cele mai bune active din Romania, care va beneficia si de un administrator profesionist, recunoscut la nivel international”, a explicat Valentin Ionescu.

La intrebarea “ce e mai provocator pentru un broker: listarea FP sau a unuia dintre IPO-urile promise de Stat, gen Romgaz? Dar mai profitabil?”, ambii invitati au fost de acord ca proiectele sunt la fel de interesante, dar provocarea cea mai mare este legata de IPO-urile promise de stat. De ce?

“Romania a atras de la FMI aproximativ 20 de miliarde de euro. Vom plati dobanzi, in medie, de 300 de milioane de euro pe an, din bugetul public. Costurile vor fi mari, in conditiile in care statul roman nu stie ce inseamna sa plateasca dobanzi mari. Polonezii au tras in ultimii doi ani peste 15 miliarde euro, cu cost 0 si nu este singurul avantaj. Imaginati-va ca jucatori precum Goldman Sachs, JP Morgan, Deutche Bank au birouri deschise in Polonia si cei mai importanti jucatori de pe pietele globale sunt extrem de activi pe aceasta piata. Cum va explicati ca Polonia nici nu a simtit aceasta criza? Din pacate, in Romania, in domeniul public nu avem persoane care sa inteleaga acest mecanism sau poate suntem invatati sa facem tot pe usa din dos”, sustine Lupsan.

De cealalta parte, si Ionescu crede ca ambele proiecte sunt provocatoare, cu avantaje si dezavantaje, dar listarea unei unei companii gen Romgaz ar fi mult mai interesanta, deoarece ar insemna ca statul a inteles ca trebuie sa isi listeze marile companii.

“Fondul Proprietatea este, de asemenea, foarte important, dar deja s-au facut pasi mari in vederea listarii, care va fi de altfel o listare tehnic”, a mai spus Ionescu.

Fondul, dupa listare

In urmatorii ani, participatia statului la Fondul Proprietatea va ajunge zero, In acel moment, vom vorbi despre un fond exclusivist privat, care va fi administrat de unul dintre cei mai profesionisti fund manageri din lume.

“In conditiile acestea nu poate fi vorba de altceva decat de beneficii extrem de mari pentru cei care vor fi posesorii acestor actiuni. din pacate, trebuie sa avem foarte mult rabdare. Nu cred ca in urmatorii 2-3 ani vom vedea o participatie 0 a statului”, considera Adi Lupsan.

Estimarile privind evolutia pretului dupa listare sunt destul de dificile, insa se asteapta ca pretul sa fie aproape de valoare cu o marja de plus/minus 20 de procente.

“Probabil ca dupa listare se va intra intr-un trend descendent. Vor fi multi posesori de actiuni care se vor bucura de pretul respectiv. Fenomenul poate dura cateva luni de zile, dupa care prezenta unor jucatori mari de pe pietele globale va schimba directia pretului si putem asista ulterior la un trend ascendent de lunga durata. Poate cel mai bine este sa faceti o paralela la ce se intampla astazi la Fondul Proprietatea si ce se intampla la sfarsitul anilor '90 cu SIF-urile si evolutia preturilor acestora dupa ce s-au listat la Bursa”, recomanda Adi Lupsan (foto).

Un cititor se intreaba de ce a fost dat termenul de ianuarie 2011 pentru listare, in conditiile in care oficialii Franklin au declarat ca au obligatia contractuala de a lista FP in 90 de zile de la inregistrarea ca AOPC (avizul CNVM fiind dat ieri).

“Cand se va semna contractul de management cu Franklin Templeton, din acel moment decurg obligatiile contractuale ale administratorului. Franklin va face tot posibilul sa listeze cat mai repede fondul, dar practic nu se poate finaliza mai devreme de ianuarie 2011, din cauza procesului laborios si a institutiilor implicate (CNVM, BVB, Depozitarul Central etc). Tocmai de aceea s-a ales o listare tehnica (directa), care dureaza mai putin decat o listare printr-o oferta publica initiala”, a explicat Valentin Ionescu.

Oficialul Erste Group a mai explicat ca listarea fondului nu are legatura cu procesul de compensare in bani/actiuni.

“Este zona gestionata de autoritatile statului si numai ei pot grabi acest proces. Referitor la ofertele care se fac persoanelor in drept sa fie despagubite, recomandarea mea este sa nu se instraineze acest drept decat in caz de forta majora si, eventual, gradual, in functie de necesitati”.

Distribuirea de dividende si rascumpararea actiunilor

Intrebati daca AGA va decide distribuirea de dividende, in conditile in care statul este actionar majoritar, Valentin Ionescu si-a argumentat raspunsul afirmativ prin faptul ca statul a venit cu propunerea si, in plus, are si nevoie de lichiditati. Deci sansele sa nu se aprobe dividendele sunt reduse.

Fondul Proprietatea a mai distribuit dividende doi ani, dar reprezentau circa 20% din cele actuale.

“. Acum se da o suma mai importanta, tocmai pentru ca se iau in calcul doi ani, inclusiv faptul ca in 2008 statul a vandut CEZ-ul si partea cea mai importanta din profit obtinut de FP deriva tocmai din aceasta vanzare”, a explicat Lupsan.

Fondul va propune actionarilor rascumpararea a aproximativ 10 procente din capitalul social. Valentin Ionescu (foto) a explicat ca aceasta este o practica internationala prin companiile isi cumpara propriile actiuni, in vederea recompensarii propriilor angajati si a top managementului.

“In general, administratorii fondurilor mari din lume isi rascumpara o parte din actiuni, pe care ulterior, in urmatorii ani, le ofera sub forma de bonusuri top managementului administratorului respectiv. Parerea mea este ca, in conditiile in care Franklin se va instala, aceste actiuni rascumparate vor ajunge la angajatii fondului. Ar trebui sa va bucure o asemenea masura, deoarece angajatii fondului vor fi mult mai bine motivati sa ofere o performanta cat mai buna, ceea ce intr-un final va duce la un rezultat mult mai pozitiv pentru toti actionarii. Eu, unul, cand am vazut in convocator acest aspect, m-am bucurat”, a completat Adi Lupsan.

La intrebarile despre despagubiri, specialistii au recomandat cititorilor sa ia legatura cu Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, institutie construita de stat care se ocupa exclusiv cu aceasta problema.



Citeste si