8 Februarie 2011

Revolutia Fondului Proprietatea pe Bursa: Final sau pauza?

Dupa cateva sedinte in care Fondul Proprietatea a revolutionat valoarea tranzactiilor zilnice ale Bursei de Valori Bucuresti, lichiditatea acestui emitent a scazut, iar rulajul pietei s-a intors aproape de media ultimelor luni din 2010. S-a terminat revolutia FP pe bursa sau a luat o pauza, pe fondul instabilitatilor externe?

Nilas, BT Securities: Revolutia s-a terminat. Acesta este nivelul pietei

Rares Nilas (foto), managerul BT Securities, este categoric, opinand ca revolutia Fondului Proprietatea este la final. „A fost o perioada cu volume importante in primele sedinte, cand erau iesiri ale actionarilor si intrari masive ale investitorilor straini. Dar s-a terminat aceasta euforie. Putem gasi multe explicatii pentru aceasta tendinta, dar trebuie sa recunoastem ca acesta este nivelul pietei romanesti de acum”, a declarat Nilas pentru Wall-Street.ro.

Managerul BT Securities a estimat inainte de listare o lichiditate medie zilnica a FP de 4-5 milioane de euro. In ultimele sedinte, valoarea totala tranzactionata pe acest emitent a fost de aproximativ 3 milioane de euro. „Din pacate, Fondul Proprietatea nu a reusit sa duca piata in sus, ci a fost tras in jos de nivelul bursei. In plus, nu este o actiune speculativa. Cand vom avea oscilatii de 8-10% procente, intre minim si maxim, poate va intra in atentia specualtorilor si ar putea revigora piata.

Structura pietei de capital romanesti include investitori strategici, care intra la cumparare si au un singur exit, si speculatori romani, care sunt sunt atrasi de volatilitatea mica a Fondului Proprietatea, a mai spus Nilas.

In opinia sa, pana la finalul anului, pretul va oscila in intervalul 0,6 – 0,7 lei/actiune. Chiar daca exista o posibilitate redusa ca pretul sa atinga valoarea nominala in acest an, Nilas prefera sa nu transmita astfel de estimari foarte optimiste.



Simionescu, VIT: Sunt multi factori care afecteaza lichiditatea FP

Pe de alta parte, in coltul optimistilor, Adrian Simionescu - managerul Vienna Investment Trust. El nu crede ca „revolutia” declansata de listarea Fondului Proprietatea s-a incheiat. „Nici pe departe”, raspunde categoric Simionescu.

In opinia sa, atata cat timp toti investitorii asteapta aprecieri ale pretului pana la finalul acestui an, nimeni nu este dispus sa iasa la vanzare. Mai mult, turbulentele din Egipt nu pot fi ignorate. „Motivul principal pentru care piata s-a intors la un nivel redus de lichiditate este legat de situatia pietelor internationale. Protestele violente din Egipt si riscul extinderii conflictelor in Orient au avut efecte pe toate pietele, inclusiv in Romania. Dupa calmarea lucrurilor, se va observa o reluare a cresterilor, atat pe cotatii, cat si pe lichiditate. Vom avea aceeasi evolutie si pe Fondul Proprietatea”, a declarat Simionescu.

Managerul nu vede un anumit nivel de lichiditate pentru Fondul Proprietatea, dar se asteapta la o crestere a rulajelor in luna mai, cand se vor acorda noi despagubiri si va exista din nou cerere pe piata si o volatilitate mai ridicata. Totusi, media anuala a tranzactiilor cu FP va fi la 10-12 milioane de euro.

„Dupa ce lucrurile vor intra pe un parcurs firesc, fara alte evenimente importante care sa efecteze pietele financiare din punct de vedere fundamental, vom asista la o stabilizare a volumelor. Insa, pana atunci, sunt multe lucruri care afecteaza lichiditatea FP, deci vom mai vedea perioade linistite urmate de altele, cu mai multe tranzactii. Insa, revolutia nu s-a terminat, doar a luat o pauza”, a conchis Simionescu.


Cum a evoluat lichiditatea FP de la listare

Inainte de listarea Fondului Proprietatea, pariurile brokerilor privind lichiditatea in primele zile au fost foarte optimiste.

In prima saptamana, pe titlurile FP s-au facut peste 15.000 de tranzactii cu titlurile FP, cu un volum de 915 milioane actiuni si o valoare totala de peste 580 milioane lei.

In prima zi lichiditatea atrasa de schimbruile pe actiuni FP a fost de 213,64 milioane lei (50,13 mil. euro), iar volumul de actiuni tranzactionat s-a ridicat la 333,21 milioane de titluri, ceea ce reprezinta 2,41% din capitalul social. Astfel, Bursa de Valori Bucuresti a bifat o sedinta cu un record al valorii zilnice de tranzactionare pe piata regular de actiuni: 56.67 mil. euro.

Vineri, 4 februarie, pentru prima data de la listarea Fondului Proprietatea, lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti s-a intors la nivelurile medii de anul trecut – aproximativ 21 milioane lei (5 milioane euro), din care circa 6 milioane lei au fost acumulate de titlurile FP.

Ieri
, lichiditatea totala a BVB a fost de 23 milioane lei (5,4 milioane euro). Pe actiunile Fondului Proprietatea s-au rulat in total 11 milioane de lei.

Mai citeste si:

Ziua Fondului Proprietatea: Primele pariuri pe evolutia la Bursa


BILANT: Prima saptamana a Fondului Proprietatea pe Bursa


Creatorul Fondului Proprietatea: Multe din valentele atinse de FP nu au fost prevazute initial


Lucian Isar, economist: Actorii bursei nu trebuie sa rateze sansa data de listarea FP

Cum vede Stere Farmache evenimentul anului pe Bursa





Citeste si