Piata de capital autohtona trebuie sa devina o alternativa reala la finantarea bancara, dar pentru ca acest lucru sa ajunga din teorie in practica este necesar un „zumzet” care sa promoveze bursa, sustine analistul economic Lucian Isar.
In teorie, bursa este o alternativa de finantare pentru companiile care nu doresc sau nu pot sa se imprumute de la banci, insa situatia din Romania este putin diferita. Listarea Fondului Proprietatea este o sansa pentru Bursa de la Bucuresti si piata de capital autohtona, iar actorii pietei ar trebui sa nu o rateze.

Un motiv pentru care pe piata de capital autohtona lipsesc investitorii este ca nu exista promovatori pentru bursa, considera Lucian Isar.

„Actorii bursei ar trebui sa foloseasca efectul de halo si sa promoveze functia fundamentala a bursei, aceea de sursa alternativa pentru atragerea de capital. Activitatea actorilor si demersul lor de promovare este mult prea concentrat pe castiguri speculative pe termen scurt. O mare parte din companiile locale au nevoie de capitalizare si, mai ales, de educatie cu privire la utilitatea unei astfel de piete”, explica Isar.

Efectul de halo reprezinta o generalizare a aprecierii unei persoane pornind de la o trasatura particulara. In cazul bursei, ar trebui ca aceasta sa fie apreciata din perspectiva euforiei generate de Fondul Proprietatea si, ulterior, sa se perpetueze ca o apreciere generala.

Isar considera ca actorii bursei nu trebuie sa rateze sansa data de listarea Fondului Proprietatea, in sensul ca celelalte privatizari de stat ar trebui sa apara intr-o cadenta sustinuta si, in acelasi timp, alte companii locale ar trebui sa fie promovate.

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, declara recent, in presa internationala, ca multe fonduri importante intreaba de actiunile Fondul Proprietatea, proaspat listate pe bursa de la Bucuresti.

Listarea actiunilor FP, la 25 ianuarie, a contribuit vizibil la cresterea capitalizarii Bursei de Valori Bucuresti, care a ajuns la peste 118 miliarde lei (circa 27 miliarde euro), din care 7,39%, sau 8,7 miliarde lei (2miliarde euro), reprezinta valoarea de piata a titlurilor Fondului.

De pe 25 ianuarie, prima sedinta a Fondului Proprietatea, pretul a scazut cu 4,08 procente in doar o saptamana. Maximul atins a fost de 0,6495 lei in prima sedinta de tranzactionare, iar minimul a fost de 0,615 lei, in sedinta de luni, 31 ianuarie. Practic, in prezent FP se tranzactioneaza la un discount de circa 40% fata de valoarea nominala. [BILANT: Prima saptamana a Fondului Proprietatea pe Bursa]

„Pretul actiunilor FP nu va putea fi mentinut indefinit doar prin Bid-ul administratorului fara a realiza listarea si pe o alta piata. Daca nu se listeaza si pe alta piata, din cauza detinerilor masive si cererii minore, pretul va intra pe un trend de scadere dupa ce expira suma cu care au fost mandatati sa rascumpere”, sustine Isar.

Aceasta opinie o impartasesc si unii brokeri, care considera ca daca FP ar fi fost listat si pe o piata straina, discountul fata de valoarea nominala ar fi fost mult mai mic, undeva intre 5% si 10%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri