2 / 4

Ce se intampla cu pretul?

De pe 25 ianuarie, prima sedinta a Fondului Proprietatea, pretul a scazut cu 4,08 procente. Maximul atins a fost de 0,6495 in prima sedinta de tranzactionare. Minimul a fost de 0,615 lei, in sedinta de luni, 31 ianuarie.

Practic, in prezent FP se tranzactioneaza la un discount de circa 40% fata de valoarea nominala.

Adi Lupsan (foto)
spune ca evolutia pretului a fost una normala. Din punct de vedere istoric, s-a constatat ca toti emitentii noi ating un top al cotatiei in prima sedinta, urmat de o corectie.

Marea necunoscuta este unde se va opri aceasta scadere. Brokerul Intercapital vede o continuare a corectiei in urmatoarele doua luni, pana la 0,5 – 0,55 lei/actiune, dupa care va urma o revenire.

Insa, pretul de listare si corectiile care au inceput in a doua zi ii nemultumesc pe actionarii FP care au primit titluri in urma procesului de despagubire, la valoarea nominala de 1 leu,

„Mi se pare absurd cum se pune problema. Pe piata OTC, tranzactiile cu FP se faceau la preturi mai mici de 0,5 lei, insa pretul pe care il face acum pe Bursa este foarte realist. Si asteptarile actionarilor care au fost despagubiti cu titluri FP vor fi confirmate in timp. Sa nu uitam ca multi dintre ei s-au trezit efectiv cu aceste titluri, fara sa stie exact despre ce e vorba”, a declarat Lupsan.

Pe de alta parte, Mihai Chisu crede ca ar fi fost o solutie mai buna daca statul ar fi listat intai Fondul Proprietatea si ar fi inceput procesul de despagubire dupa cotarea fondului. Dar, fiindca FP a fost listat la peste cinci ani dupa infiintare pretul a fost influentat de tranzactiile care s-au facut pe piata gri, inainte de listare.

„In plus, daca FP ar fi fost listat pe o piata straina, discountul fata de valoarea nominala ar fi fost mult mai mic, undeva intre 5 si 10%. La BVB, insa, sunt incluse si riscuri suplimentare, precum cel de tara, contextul macroeconomic, interventia statului in diverse probleme (exemplul donatiei Romgaz), lipsa de transparenta si absenta guvernantei corporative din majoritatea companiilor de stat. Luand in calcul toate aceste riscuri, si discountul de aproximativ 40% fata de valoarea nominala, la care se tranzactioneaza acum, este justificat”, a mai spus Chisu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri