Parlamentul Crimeei a proclamat luni independenta peninsulei de Ucraina si a cerut alipirea ei la Rusia, relateaza AFP.

Toti cei 85 de deputati au votat in unanimitate aceste decizii, asteptate dupa ce alegatorii au aprobat in proportie de 97 la suta separarea de Ucraina si alipirea la Rusia la referendumul de duminica.

"Republica Crimeea cere Natiunilor Unite si tuturor tarilor din lume recunoasterea unui stat independent", stipuleaza textul adoptat de Parlamentul din Simferopol. "Si cere Federatiei Ruse sa o accepte ca membru". Liderul separatist Serghii Aksionov a precizat ca peninsula va trece la 30 martie la ora Moscovei. El apreciase anterior ca tranzitia tuturor institutiilor Crimeei catre Rusia va dura cel putin un an.

O delegatie a Parlamentului Crimeei va pleca luni la Moscova, unde Duma urmeaza sa voteze vineri in favoarea unei includeri a Crimeei in Federatia Rusa, potrivit Mediafax.

Nationalizarea tuturor bunurilor detinute in Crimeea de statul ucrainean ar putea viza, de asemenea, bazele militare incercuite de la sfarsitul lui februarie de civilii prorusi si de militarii trimisi de Moscova.

Ucraina face apel la SUA si...
Citeste si: Ucraina face apel la SUA si Marea Britanie sa ii garanteze...

Autoritatile de la Simferopol au declarat in mai multe randuri ca militarii care vor sa ramana loiali Kievului vor fi obligati sa paraseasca peninsula. Cei originari din Crimeea si care accepta sa depuna juramantul in fata noii puteri vor fi incorporati in armata rusa.

Potrivit lui Aksionov, care a transmis un mesaj pe Twitter, 500 de militari ucraineni ar fi parasit deja bazele in orasul portuar Sevastopol.

Sursa foto: captura www.google.ro/maps

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si