Basescu: Sunt destul de multi rezervisti in Spania si Italia; nu vor fi rechemati

Presedintele Traian Basescu a declarat ca la ultima sedinta a CSAT s-a facut o evaluare a rezervistilor din Spania si Italia, concluzia fiind ca sunt "destul de multi", dar a precizat ca acestia nu vor fi rechemati.

Intrebat la conferinta de duminica daca s-a facut o analiza privind posibilitatea chemarii rezervistilor sub arme, seful statului a precizat ca aceasta s-a facut la ultimul CSAT, scrie Mediafax.

"Analiza s-a facut inca din CSAT-ul trecut (...) Nu este un lucru exceptional, el se face prin lege la fiecare patru ani, era al patrulea an, dar in plus au fost si niste faze de reactie ale NATO. Nu numai Romania a facut acest lucru, ci toate statele membre NATO", a spus Basescu, adaugand ca s-a ajuns la concluzia ca "sunt destul de multi rezervisti in Spania si Italia".

Presedintele a precizat insa ca nu se pune problema rechemarii lor, ci doar a unei evaluari.

"Nu ne punem problema rechemarii, deocamdata avem evaluari. V-am spus, nu exista un pericol ca un stat membru NATO sa fie atacat. Dar evaluarile se fac, si confom legii romane, si conform procedurilor NATO".

Citeste si:
Explozia de noi cazuri de COVID-19 i-a adus pe spanioli din nou în...
Armata patrulează pe străzile...

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 23 aprilie, ca trebuie refacuta capacitatea de a aduce rezervistii sub arme, daca este nevoie, multi fiind plecati la munca in strainatate, precizand ca in cadrul CSAT s-a discutat aceasta problema.

"S-a pus problema unei analize a capacitatii noastre de a chema rezervistii sub arme, daca ar fi nevoie. Avem o mare problema aici, pentru ca foarte multi rezervisti sunt la munca in Spania, in Italia, in Germania. Deci este un subiect pe care CSAT il va analiza in perioada urmatoare, el a facut subiect de discutie in ultimul CSAT", a spus seful statului, la Adevarul Live.

Duminica, presedintele a mai spus ca unii analisti sustin ca Romania este in stare de razboi, fapt ce "l-a influenta si pe premierul Victor Ponta", cand a declarat, sambata, ca "ne paste un razboi".

"Romania nu este in stare de razboi si nu va fi, dar Romania are obligatia sa-si ia masuri de descurajare a agresivitatii in regiune, pentru a face fata, impreuna cu aliatii din NATO, daca e nevoie, unei forte de interpunere, unei forte de mentinere a pacii, dar nu pentru un razboi", a subliniat Basescu.

Citeste si:
POLUARE în Capitală: Gabriela Firea cere CSAT să intervină
POLUARE în Capitală: Gabriela...

Intrebat cate forte de interpunere poate pune Romania la dispozitie, presedintele a raspuns: "Atata cat ni se va cere. Daca va fi cazul".

Referitor la o eventuala hotarare a ministrului Mircea Dusa privind efectuarea stagiului militar pentru tinerii sub 35 de ani, presedintele Traian Basescu a declarat ca exista lege prin care armata romana a devenit una de profesionisti.

"Nu poate fi o hotarare atata timp cat este o lege care a facut ca Romania sa aiba o armata de profesionsti. Nu poate hotari ministrul Dusa asa ceva", a precizat seful statului.

"Armata romana este una dintre cele mai bine instruite armate din regiune, avand in vedere ca de 11 ani participa la operatiuni militare in Irak, care s-au terminat, si in Afganistan. Deci, trupa in Romania este foarte bine instruita si este mult mai eficienta decar o armata neprofesionata care isi inroleaza pentru cateva luni, 9 luni, sau pentru 13-14 luni, tinerii de 18, 14 ani. Armata romana este o armata care, de 11 ani, s-a calit in teatre de operatii reale. Deci este o armata foarte bine instruita", a spus Traian Basescu.

Citeste si:
Coronavirus: Cehia, Ucraina şi Bulgaria raportează noi creşteri record
Coronavirus: Cehia, Ucraina...

Sursa foto: Militar, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri