Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca in cazul in care Guvernul central de la Kiev va stabili, in negocierile cu minoritatea rusa, o linie privind pastrarea limbii, culturii si traditiilor, Romania cere categoric ca de aceleasi drepturi sa se bucure si minoritatea romana din regiune.

"Pentru Romania, in eventualitatea in care, asa cum s-a reusit la Harcov, guvernul central va stabili o anumita linie care sa vizeze pastrarea modului de a utiliza limba, cultura, presa, mentinerea traditiilor, deci in cazul in care in negocerile cu minoritatea rusa, se for face astfel de aranjamente, care sunt absolut democratice, si Romania le-a facut, cerem categoric ca de aceleasi drepturi sa se bucure si minoritatea romana din Ucraina", a anuntat Traian Basescu.

Seful statului a afirmatin declaratia de presa de dupa intalniera cu premierul Victor Ponta, ca pozitiile pe care le prezinta sunt deja exprimate iar "toate, fara exceptie, au fost transmise in mod repetat de presedinte si de catre consilieri, in diverse ocazii, catre toate cancelariile europene si catre aliatul transatlantic, SUA".

"Nu as vrea sa va intrebati care sunt pozitiile noastre, si pentru ca nu e nimic de ascuns, cu mici exceptii, unde nu se poate intra in niste zone, ca explicatie, va dau exact ceea ce este de interes public", a spus seful statului. Presedintele a aratat ca in ceea ce priveste Ucraina, pozitia tarii noastre este ca exista un risc major de federalizare, potrivit Mediafax.

Al doilea lucru mentionat de seful statului, care a tinut sa precizeze ca a facut aceasta declaratie si in urma cu doua saptamani, este ca Romania considera ca trebuie facute negocieri intre Kiev si reprezentantii minoritatii ruse din estul si sudul Ucrainei.

Citeste si:
Cutiile negre ale avionului doborat de Iran, trimise in Ucraina
Cutiile negre ale avionului...

"De altfel, ati vazut ca aceasta solutie a fost aplicata si urmare a discutiilor dintre Guvernul central si reprezentantii populatiei de etnie rusa din Harcov, referendumul nu a mai avut loc. Pozitia noastra este ca, in continuare, Kievul trebuie sa continue discutiile, fie ca sunt sub forma de masa rotunda, cum a cerut Germania, fie sub forma unor dezbateri directe, dar care sa ajunga la populatie, si in Donentk si Lugansk, unde au avut loc voturile nerecunoscute de comunitatea internationala, de la referendumurile de duminica", a spus Basescu.

Presedintele a afirmat ca "Romania propune ca in situatia in care se vor organiza negocieri internationale privind Ucraina si modul de stabilizare a tarii, separatistii sa nu fie parte a negocierilor".

"Negocierea dintre Kiev si proprii ei cetateni trebuie sa se desfasoare intern, in responsabilitatea celor doua parti", a spus Basescu, precizand ca minoritatea rusa nu este reprezentativa pentru Ucraina, si ca atare nu trebuie sa participe la negocierile internationale, daca acestea se vor organiza.

Traian Basescu a dat exemplul Transnistriei, unde separatistii au fost inclusi in formatul de negociere, drept pentru care, utilizati sau din proprie initiativa, de 20 de ani blocheaza procesul de solutionare a problemei. Seful statului a mentionat ca l-a atentionat asupra acestui lucru si pe presedintele Iatenuk.

Citeste si:
O adolescenta rapita a fost salvata cu ajutorul aplicatiei Snapchat
O adolescenta rapita in...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si