Intrebat despre felul in care vor fi afectate imaginea si actiunea presedintelui Traian Basescu de arestarea fratelui sau, Cristian Diaconescu, fost ministru al Justitiei a spus ca "scopul evident al intregului scandal generat in aceste zile este intentia clanurilor politico-financiare din Romania de a introduce sub control politic sistemul judiciar", remarcand faptul ca o cedare a sistemului judiciar va avea "consecinte dezastruoase pentru toti".

"Terfelirea Codrutei Kovesi, procurorul-sef al DNA si a Liviei Stanciu, presedintele ICCJ reprezinta, in fapt, principalul scop al intregului demers vizand distrugerea independentei justitiei", a adaugat Cristian Diaconescu. Diaconescu a spus ca, in aceste imprejurari, presedintele Traian Basescu a reactionat constant "ca un adevarat om de stat".

"Nu este o coincidenta faptul ca in Romania si Polonia spatiul public este ocupat cu doua teme similare, care pot afecta stabilitatea statelor respective. Nu este o coincidenta faptul ca se incearca afectarea credibilitatii a doi lideri pro-occidentali si pro-americani, prim-ministrul Tusk si presedintele Basescu. Este de neinteles cum politicieni de dreapta, care se delimiteaza astazi de Traian Basescu arata ca nu inteleg nimic din miza acestei lupte", a mai declarat Cristian Diaconescu.

Mircea Basescu a fost dus, vineri seara, in arestul Politiei Capitalei, dupa ce magistratii Tribunalului Bucuresti au decis arestarea preventiva a acestuia pentru 30 de zile, hotarare pe care aparatorul lui a contestat-o la Curtea de Apel. Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si a fost contestata la Curtea de Apel de avocatul lui Mircea Basescu, Nelu Tasca.