Presedintele Traian Basescu a declarat, potrivit Mediafax, ca Uniunea Europeana trebuia sa faca mai mult in ceea ce priveste conflictul din Ucraina, spunand ca sanctiunile trebuia introduse "de multa vreme", pentru a descuraja "lejeritatea cu care Rusia alimenteaza conflictul generat de teroristi in estul Ucrainei".
"Problema este care este responsabilitatea Uniunii Europene? Putea sa faca mai mult decat a facut pana acum? Iar raspunsul meu, categoric, este da. Sanctiunile trebuiau introduse de multa vreme, sanctiuni aspre, economice, care se descurajeze lejeritatea cu care Federatia Rusa alimenteaza conflictul generat de teroristi in estul Ucrainei", a spus Traian Basescu.
Presedintele a mentionat ca "intotdeauna au fost argumente de genul: o tara are investitii mari, alta tara are de livrat echipamente sofisticate, alta tara este dependenta de gaze, altele, pur si simplu au spus ca e e bine sa fii bine si cu Uniunea Europeana si cu Federatia Rusa in acelasi timp si sa ai o pozitie moale".
"Cu certitudine, argumentele economice sunt extrem de importante, dar, in Uniunea Europeana, noi vorbim despre valori", a afirmat presedintele Traian Basescu.
El a continuat, pe un ton ridicat: "Orice politician european va va vorbi despre valori si as vrea sa stiu care este cea mai mare valoare a Uniunii Europene? Nu cumva cea mai mare valoare a Uniunii Europene este cetateanul european? Nu cumva cea mai mare valoare este siguranta cetateanului european? Sigur ca avem si valori economice, ca prosperitatea europenilor si bunastarea se asigura din relatii comerciale, dar s-a ajuns la un punct in care am avut de optat intre siguranta cetatenilor si interesele economice. Este timpul ca Europa sa puna pe primul plan siguranta cetatenilor ei", a precizat Traian Basescu.
El a amintit faptul ca au murit 192 de cetateni olandezi.
"Eu, personal, nu consider ca viata lor este mai pretioasa decat viata amaratilor de ucraineni, care mor in est, dar acum suntem in fata unei realitati, pentru ca nu l-am descurajat la timp pe Putin. Pentru ca in estul Europei se desfasoara un conflict alimentat de Federatia Rusa, politic, cu oameni si cu echipamente militare, luni dupa-amiaza au murit 192 de cetateni olandezi", a precizat seful statului.
"Oare, noi, in Consiliu, daca eram fermi - si vorbim despre valori, puneam valoarea omului deasupra la orice - n-am fi putut lua masurile de descurajare, in timp util?", a continuat Basescu.