Erdogan castiga alegerile din Turcia

Recep Tayyip Erdogan, candidatul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AKP), a castigat din primul tur scrutinul prezidential din Turcia, devenind primul sef al statului ales prin vot direct, anunta ministrul turc al Justitiei, Bekir Bozdag, citat de Reuters.

"Presedintele Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare si premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a devenit primul presedinte ales de popor", a transmis, prin Twitter, Bekir Bozdag, potrivit Mediafax.

Ministerul Justitiei a confirmat ca mesajul a fost transmis de pe contul oficial de Twitter al ministrului de resort.

Potrivit agentiei Anatolia, dupa numararea a 90 la suta din voturi, Erdogan a obtinut 52 la suta din voturi, situatie care i-ar permite sa castige scrutinul prezidential din primul tur.

Pe locul al doilea este Ekmelettin Ihsanoglu, candidatul coalitiei opozitiei, condusa de Partidul Popular Republican (CHP), care a obtinut 39 la suta din voturi.

Citeste si:
Turcia, supărată că Macron, îl acuză de "un vechi reflex colonialist"
Turcia, supărată că Macron îi...

Selahattin Demirtas, candidatul Partidului Popular Democrat (HDP), a obtinut 9 la suta.

Scrutinul prezidential din Turcia s-a incheiat duminica dupa-amiaza, prezenta la urne fiind estimata la aproximativ 70-75 la suta.
Aproximativ 53 de milioane de alegatori au fost chemati la urne pentru a decide intre premierul islamisto-conservator Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din 2003, si doi adversari ai acestuia din opozitie - Ekmelettin Ihsanoglu si Selahattin Demirtas.

"Poporul nostru isi alege pentru prima data fara intermediari presedintele. Este un eveniment foarte important in istoria politica a Turciei", a declarat Erdogan, favoritul scrutinului, intr-o sectie de votare din Istanbul.

Citeste si:
Erdogan îl avertizează pe Macron să nu caute ceartă cu Turcia
Recep Erdogan îl avertizează...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri