"Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate nationala de control al exporturilor de produse militare, nu a primit spre examinare si, implicit, nu a eliberat nicio licenta de export de tancuri, catre nicio destinatie, in perioada 2012 – 2014", a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, MAE, care respinge "cu fermitate informatiile de presa, prin care, citandu-se surse anonime, se face referire la ipotetice livrari catre fortele extremiste ale gruparii Statul Islamic de «tancuri si arme de foc» produse in Romania", potrivit Mediafax.

Ministerul de Externe informeaza ca toate produsele militare exportate de Romania se regasesc in rapoarte anuale si trimestriale care sunt transmise la UE, ONU sau OSCE. "Aceste rapoarte prezinta valoric si cantitativ exporturile romanesti de componente, produse si echipamente militare, inclusiv de arme de foc si tancuri sau alte vehicule blindate", precizeaza MAE. Potrivit Ministerului de Externe, Romania respecta "cu strictete cele mai inalte standarde de control al exporturilor si importurilor de produse militare", Departamentul pentru Controlul Exporturilor aproband licentele de transfer de produse militare numai in baza prezentarii unor asigurari primite din partea utilizatorilor finali si confirmate de autoritatile competente din tarile de destinatie.

Serviciile secrete occidentale au oferit grupului terorist sunnit Statul Islamic (SI/SIIL), care ocupa regiuni din Irak si Siria, armament greu achizitionat din Romania, Bulgaria, Croatia si Ucraina, sustin surse militare citate de agentia rusa RIA Novosti. Conform unui oficial militar, care a pastrat anonimatul, serviciile secrete occidentale au facilitat achizitionarea de armament de catre grupul terorist sunnit Statul Islamic (Statul Islamic in Irak si Levant - SI/SIIL).

Citeste si:

"Serviciile secrete occidentale au fost responsabile de gasirea unor furnizori de armament de incredere, din state occidentale, pentru transferul de fonduri, transportarea si livrarea unor provizii «umanitare» letale in Orientul Mijlociu. De la inceputul anului 2013, armament greu a fost achizitionat din Bulgaria, Croatia, Romania si Ucraina", afirma oficialul militar citat de RIA Novosti. Conform acestuia, transportoare blindate, mitraliere, lansatoare de rachete si munitie au fost cumparate din Bulgaria, sisteme de artilerie au fost achizitionate din Croatia, iar tancuri si arme de foc ar fi fost cumparate din Romania. Ucraina ar fi furnizat vehicule de infanterie.

Livrarile de armament au fost initiate in anul 2013, prin intermediul unor firme create special pentru aceste contracte. Contractele nu mentionau beneficiarii reali ai transporturilor, ci alte tari si companii. Statele Unite au lansat, saptamana trecuta, raiduri aeriene impotriva pozitiilor insurgentilor sunniti din nordul Irakului care fac parte din grupul terorist Statul Islamic (SI/SIIL). Organizatia Statul Islamic - cunoscuta si sub denumirile Statul Islamic in Irak si Levant / Statul Islamic in Irak si Siria - ocupa regiuni din estul Siriei si din nordul si estul Irakului, unde a proclamat un "califat islamic".