Aflat la Eforie Nord, la deschiderea celei de-a doua editii a “Diaspora Estival”, program destinat romanilor din afara granitelor tarii, Victor Ponta a spus ca Guvernul va da finantare pentru organizarea acestui congres. ”Venind aici am aflat ca trebuie sa finantam, si bine facem si o sa finantam, un congres al romanilor de pretutindeni. Va fi organizat dupa alegerile prezidentiele, deci nu este un eveniment politic, electoral si cred ca problemele care trebuie discutate cu romanii din afara granitelor trebuie discutate indiferent de evenimentele electorale din tara”, a afirmat premierul, potrivit Mediafax.

El l-a intrebat pe ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, cand va avea loc acest congres si daca va fi organizat de Sfantul Andrei, Stanoevici, care se afla langa premier, raspunzand ca nu stie daca de Sfantul Andrei, dar ”in jur de 30 noiembrie”. ”Dar stii ca atunci este Sfantul Andrei”, a raspuns premierul.

La deschiderea celei de-a doua editii a programului “Diaspora Estival” au participat cateva zeci de romani care traiesc in afara tarii, precum si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu.

Citeste si:

In luna iunie, ministrii de Externe si pentru romanii de pretutindeni, Titus Corlatean si Bogdan Stanoevici, au cerut Parlamentului sa analizeze convocarea unui Congres al Romanilor de Pretutindeni, iar Birourile Permanente au decis sa evalueze costurile evenimentului care s-ar desfasura in 29-30 noiembrie, pana acum nefiind luata nicio decizie de catre Parlament.

Corlatean si Stancevici precizau, intr-o scrisoare adresata Parlamentului si analizata in sedinta Birourilor Permanente de luni, ca evenimentul, "prevazut in legea 299/2007, reprezinta un instrument institutional esential pentru viata comunitatilor, atat ca organism reprezentativ al acestora, cat si ca mecanism eficient de identificare si de rezolvare a problemelor milioanelor de romani aflati in afara granitelor".

Cei doi ministri au aratat ca "in urma unui proces de reflectie derulat in cadrul MAE, referitor la identificarea modalitatilor optime privind organizarea in permiera a acestei reuniuni de o deosebita rezonanta in randul romanilor din strainatate", a fost elaborat un proiect de metodologie pentru convocarea acestui congres cu ocazia Sfantului Andrei.