Victor Ponta a sustinut, miercuri, in cadrul Reuniunii anuale a Diplomatiei Romane, ca la viitorul Summit NATO Romania are ca obiective consolidarea flancului estic al Aliantei Nord-Atlantice, intarirea partenriatelor strategic cu Polonia si Turcia, precum si o prezenta cat mai consistenta a NATO pe teritoriul Romaniei.

Premierul a aratat ca tari precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia trebuie sa beneficieze atat cat e posibil in baza dreptului international si a realitatilor politic-constitutionale de sprijin in ceea ce priveste siguranta lor. "Nu putem spune Moldovei ca putem doar sa facem gazoduct sau putem sa ducem microbuze, dar nu putem sa facem nimic altceva in cazul in care vreodata ar fi suspusi vreunei agresiuni. Cred ca obligatia noastra e de a fi un exprotator de securitate regionala", a declarat prim-ministrul, citat de Mediafax.

El a adaugat ca vrea ca Romania sa devina cel mai dinamic avocat pentru promovarea integrarii europene si asigurarii securitatii pentru Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia si Albania, astfel incat UE si NATO sa le ofere cat mai curand o prespectiva clara.

Citeste si:

Ponta a mai aratat ca in prezent exista o perioada de criza internationala, atat in ce priveste agresiunea asupra Ucrainei, cat si in Orientul Mijlociu. "In acest context e mai multa nevoie ca niciodata de dvs, de diplomati chiar daca sigur intr-un mod pe care sigur sper sa nu-l criticati foarte tare, cresterile bugetare si in Romania si in alte parti se duc catre Ministerul Aparirii Nationale. Poate ar trebui sa intelegem ca sprijin mai mult pentru diplomati, ner-ar ajuta sa economisim bani pentru armata, dar asta e un lucru pe care probabil oamenii politici nu l-au invatat in ultimele milenii", a afirmat Ponta.

Premierul le-a cerut ambasadorilor Romaniei sa ia exemplul colegilor acreditati la Bucuresti si sa promoveze interesele de investitii ale companiilor romanesti in alte stat si i-a asigurat totodata ca in viitor vor colabora cel putin la fel de bine.