Presedintele Traian Basescu i-a indemnat pe tinerii prezenti la Scoala de Vara a PMP sa-si aleaga ca prioritate la inceput de drum gasirea unui loc de munca si abia apoi sa-si cumpere o casa, dupa modelul tinerilor din filmele americane, adaugand ca viata intr-o economie libera inseamna competitie, scrie Mediafax.

”Eu nu spun ca nu este o prioritate din a-ti cumpara o casa, dar, in opinia mea, reflexul acesta pe care il are romanul sa-si cumpere casa diminueaza major mobilitarea fortei de munca in Romania. Uitati-va in filmele americane, ii vedeti cum isi iau trei valize si au plecat de acasa pentru ca nu au gasit un loc de munca bine platit”, a afirmat Traian Basescu.

El a spus ca in Romania s-a ajuns la un nivel disponibil de locuinte pentru inchiriat destul de ridicat, desi este adevarat ca poate inca nu este momentul unei abordari fundamentale pe aceasta tema pentru simplul motiv ca sunt inca destul de ridicate chiriile fata de salariul pe care il poate incasa un tanar. ”As vrea ca voi sa nu va educati in spiritul «Vreau casa!», prima data, ci: «Vreau loc de munca si salariu», prima data. Este esential. Daca ai loc de munca si salariu poti sa-ti faci si casa. Cel putin la tinerete bine este sa fii mobil din punct de vedere al optiunilor tale pentru un loc de munca. Pot sa gasesc un loc de munca foarte bun la Iasi, de ce trebuie sa am casa la Satu Mare si sa ma leg tot timpul de casa aia?”, a afirmat el.

Traian Basescu le-a spus celor prezenti sa fie pragmatici pentru ca ideea de a avea neaparat o casa a ramas de pe vremea comunistior. ”Nu vreau sa va mobilizez catre ideea ca un om nu are nevoie de o casa. Are nevoie, dar fiti pragmatici, nu sentimentali. Noi am ramas cu chestiunea asta cu casa de pe vremea comunistilor. Sa avem o casa proprietate. Dar atunci era si locul de munca asigurat acolo unde aveai casa. Ori viata intr-o economie libera, intr-o societate libera, inseamna competitie, iar competitia te impinge sa fii mobil”, a mai spus seful statului.

Ulterior, Traian Basescu i-a dat ca exemplu pe cei care isi ridica vile de vacanta in statiunile de la munte, fiind astfel obligati, in opinia sa, ca toata viata sa mearga in concediu in acel loc. In acest context, el i-a mentionat si pe Victor Ponta si Adrian Nastase, care au case la Cornu, in judetul Prahova. ”Eu ma uit la cei care si-au facut vile la Predeal, la Sinaia, la - unde au Ponta, Nastase? La Cornu - esti obligat sa-ti faci concediul acolo, unde ti-ai facut vila. De ce? Pai cu banii pe o vila la munte iti faci concedii toata viata unde vrei tu in Romania. (...) Iti afecteaza cel mai important lucru, mobilitatea. Trebuie sa te duci in fiecare an in acelasi loc numai ca sa nu mai dai banii la hotel. Dar cu banii de o casa, cu banii sa pazesti casa aia, cu banii sa o incalzesti iarna ca sa nu gasesti ursi in ea, poti sa mergi in concediu toata viata”, a mai spus presedintele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri