Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM, a cerut, marti, presedintelui Traian Basescu sa isi indeplineasca datoria constitutionala si legala si sa verifice toate declaratiile magistratilor, pentru a afla daca sunt colaboratori sau informatori ai serviciilor de informatii.

"Fac inca o data apel la domnia sa (presedintele Traian Basescu, n.r.), ca acum, in ultimele zile de mandat, sa isi indeplineasca datoria constitutionala si legala si sa procedeze la verificarea tuturor declaratiilor judecatorilor si procurorilor, daca sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informatii", a spus Horatius Dumbrava, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit lui Dumbrava, aceasta este o obligatie legala, prevazuta de articolul 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. "Astept inca acest lucru, toate declaratiile sunt astazi aici, la CSM, nu are decat sa le solicite si sa porneasca la verificarea fiecarei declaratii in parte si sa trimita inapoi la CSM, pentru fiecare judecator si procuror, daca este sau nu colaborator. Trebuia sa se intample acest lucru de sase ani. De ce nu s-a facut ? Intrebati pe presedinte si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii", a mai spus Horatius Dumbrava, potrivit Mediafax.

Potrivit articolului 7 din Legea 303/2004 republicata, "judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii".
Aceste persoane sunt obligate sa completeze anual o declaratie autentica, pe propria raspundere, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

"Consiliul Suprem de Aparare a Tarii verifica, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului justitiei, realitatea declaratiilor prevazute la alin. (2). Incalcarea dispozitiilor alin. (1) conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror", se mai arata in articolul 7 al Legii 303/2004.

Basescu reclama interventia unui "ziarist important" in justitie

Judecatorul Horatius Dumbrava a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in 10 septembrie, sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la declaratiile facute de presedintele Traian Basescu, potrivit carora anumite "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

Judecatorul Horatius Dumbrava preciza atunci ca, in masura in care afirmatiile presedintelui se dovedesc a fi reale, se impune sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in ce priveste presupusii procurori care au actionat la comanda unui ziarist, fie declansarea cercetarii disciplinare fata de acesti procurori. In caz contrar, arata membrul CSM in sesizare, Inspectia Judiciara trebuie sa intocmeasca un raport privind aducerea atingerii independentei justitiei, a sistemului de justitie reprezentat de parchete si procurori, prin Ministerul Public.

"Nu stiu daca organele de urmarire penala, DNA sau Ministerul Public au fost sesizate cu privire la aceste aspecte de catre domnul Presedinte al Romaniei, obligatie de altfel prevazuta de normele procedural penale impun sesizarea organelor de urmarire penala atunci cand exista indicii de savarsire a unei infractiuni, inclusiv de catre un procuror, indiferent ca este vorba de un simplu cetatean si cu atat mai mult de catre Presedintele Romaniei", mai arata Horatius Dumbrava, in sesizarea sa.

Propunerea de sesizare a Inspectiei Judiciare formulata de Horatius Dumbrava este pe ordinea de zi a sedintei de marti a Plenului CSM. Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, intr-o emisiune a postului B1 TV, despre o declaratie a sa anterioara in care arata ca de zece ani este intr-o disputa cu sistemul, pe care Ion Iliescu "l-a protejat" si care "l-a infrant" pe Emil Constantinescu, adaugand ca el a reusit sa "ingenuncheze" acest sistem.

Presedintele a spus ca, la inceputul mandatului sau, a gasit "un SRI in care Sorin Ovidiu Vantu stia lista cu cei ascultati, iar seful SRI mergea cu masina de la Sorin Ovidiu Vantu”. "SRI-ul era controlat de Vantu, stia tot ce lucreaza SRI, si, mai mult decat atat, Timofte ii punea la dispozitie si informatii din aceasta institutie de securitate, economice", a sustinut el.

Presedintele a mai spus ca sistemul la care a facut referire in declaratiile sale inseamna si Justitia. "Va aduceti aminte perioada in care acuzam Inalta Curte, CSM, Parchetele, era perioada cand erau oamenii, judecatorii, procurorii doamnei Stanoiu. S-a curatat si acolo, ca si la SRI, cu trecerea in rezerva, cu pensionarea multor judecatori. Sistemul s-a curatat", a adaugat Basescu.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri