Basescu: Comisia Europeana va sanctiona in ianuarie Parlamentul

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la sedinta plenului CSM, ca raportul MCV pe care Comisia Europeana il va prezenta la sfarsitul lunii ianuarie va sanctiona Parlamentul pentru situatiile in care a fost "abuziv" privind permiterea cercetarii penale a unor parlamentari.

"Parerea mea este ca raportul MCV de la sfarsitul lui ianuarie va sanctiona Parlamentul pentru asta. Pentru ca aici pare a fi vulnerabilitatea noastra, in intelegerea functionarii justitiei si pentru oamenii politici", a afirmat presedintele Basescu, citat de Mediafax.

Subiectul a fost ridicat de membrii CSM, care au remarcat faptul ca Parlamentul a obstructionat anchetarea penala de catre procurori a unor membri ai Legislativului.

"Nu avem niciun conflict din acest punct de vedere. Si eu consider ca Parlamentul a fost in cateva situatii abuziv", a spus presedintele. El a adaugat ca parlamentarii nu trebuie sa opreasca ancheta procurorilor si trimiterea in judecata, unde cei vizati au si sansa de a-si dovedi nevinovatia.

Traian Basescu a facut aceasta declaratie dupa ce judecatorul Horatius Dumbrava, fost presedinte al CSM, i-a sesizat sefului statului ca exista o problema in ce priveste parlamentarii fata de care Parlamentul nu da aviz pentru perchezitie, arestare, cercetare.

Judecatorul Horatius Dumbrava a precizat ca ar trebui sa se intervina in sensul acesta, poate chiar in textul constitutional.

In 17 decembrie 2012, la consultarile cu partidele de la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a anuntat ca in 11 ianuarie 2013 va veni o noua misiune de experti a Comisiei Europene in vederea finalizarii raportului pe MCV, el aratand ca pana atunci trebuie rezolvate "restantele parlamentare".

Seful statului a subliniat ca aceste restante trebuie sa fie "o prioritate zero" a noului Parlament deoarece raportul MCV este important pentru aderarea la spatiul Schengen, pentru a nu da ocazia la Consiliul JAI din martie unor tari UE sa ceara o noua amanare a deciziei de aderare a Romaniei si Bulgariei.

"Dar avem o problema care se va materializa in ianuarie. In vederea raportului pe Justitie, incepand cu 11 ianuarie, sau 11, 12 ianuarie, vom avea o noua vizita a Comisiei Europene. In modul cel mai sincer, va spun ca ma ingrijoreaza faptul ca avem restante parlamentare si nu vreau sa le numesc, le stiti foarte bine. S-ar putea din nou sa revina problema de acum doi ani cand in raport aveam mentiuni ca Parlamentul se opune anchetarii unor politicieni pe care Parchetul vrea sa-i ancheteze, nu sa ii aresteze. Deci, acest punct v-as ruga sa il aveti in vedere ca o prioritate zero a viitorului Parlament, dincolo de validarea Guvernului, pentru ca depinde foarte mult abordarea politicului pentru ca Schengen sa fie un succes", a declarat Basescu.

El a mentionat faptul ca exista tari care tot timpul au suspectat "lipsa de apetit a clasei politice din Romania pentru libertatea justitiei" si carora nu le trebuie data ocazia sa amane din nou decizia privind aderarea Romaniei la Schengen.

Germania si Olanda sunt tari care au blocat in ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spatiul Schengen, anuntand ca asteapta progrese in urmatorul raport MCV al Comisiei Europene pentru a accepta acest lucru.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, in 14 decembrie 2012, ca s-a luat decizia in Consiliul European ca la Consiliul JAI din 13-15 martie 2013 sa se discute subiectul Schengen, el adaugand ca spera ca, "daca nu facem nicio trasnaie politica acasa", sa se si ia decizia de aderare.

Comisia Europeana a aratat in ultimul raport MCV din 18 iulie, in care erau facute si 11 recomandari privind functionarea statului de drept, ca urmatorul raport ar fi trebuit prezentat pana la sfarsitul acestui an, insa saptamana trecuta, dupa alegerile legislative din 9 decembrie, un oficial al Comisiei a a aratat ca raportul MCV va acorda importanta etapei urmatoare alegerilor, iar momentul publicarii acestuia va fi decis de catre Comisia Europeana in functie de evolutiile post-alegeri.

Presedintele Traian Basescu a mentionat in mai multe randuri in ultimele saptamani ca urmatorul raport MCV va fi prezentat in ianuarie de catre Comisia Europeana.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri