Politica fiscal-bugetara a Guvernului condus de Victor Ponta si acceptata de Fondul Monetar International (FMI) pentru Romania este gresita si trebuie imediat ajustata, a spus presedintele Traian Basescu. El a mai precizat ca a pregatit o scrisoare pentru Parlament in care cere din nou respingerea accizei la carburant.

"Nu-i pacaleala, nu va las nici cum cu acciza", a spus presedintele la inceputul declaratiei de presa. El a aratat ca exista "o sansa sa punem sub semnul intrebarii aplicarea accizei", precizand ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului care prevede introducerea acesteia nu a fost aprobata in plenul Camerei Deputatilor, fiind retrimisa la comisii si ca in acest context, a pregatit o scrisoare care va pleca la Parlament, cu argumentele pentru care trebuie respinsa aceasta Ordonanta de catre Parlament", relateaza Mediafax.

"Politica fiscal bugetara pe care o deruleaza premierul Ponta cu FMI este gresita, stiu bine aceasta tara, stiu bine cum reactioneaza economia si oamenii. Stiu bine cum reactioneaza firmele in general, deci afirm cu responsabilitatea unui presedinte, politica fiscal-bugetara generata de Guvernul Ponta si acceptata de FMI pentru Romania este gresita, ea trebuie imediat ajustata", a anuntat Basescu. El a mai spus ca aceasta taxa suplimentara pe combustibil este o povara enorma pentru economie si, implicit, pentru cetateni si a adaugat ca rezultatele incasarilor la buget nu sunt conform asteptarilor pe primele trei luni.

Astfel, seful statului a afirmat ca daca in luna ianuarie incasarile la buget se aflau pe un plus de 435 de milioane de lei fata de planificare, adica un miliard, pe luna februarie a fost un minus de un miliard, iar pe martie un minus de 900 si ceva de milioane, adica al doilea miliard in minus. "Numai daca privim primele trei luni, toata valoarea de incasat pana la sfarstiul anului din taxa suplimentara pe combustibil a fost consumata. Ne pregatim de un esec major in executia bugetara", a mai declarat Traian Basescu. "Nu trebuie sa mergem inainte pe noua politica bugetara a premierului Ponta. Mie imi pare rau, am avut intotdeauna in FMI un partener, dar de data asta au gresit. Nu este de conceput sa generezi o politica fiscala ca sa atingi niste dorinte ale unor politicieni, asta insemnand taxe, taxe, taxe, fara certitudinea ca le poti colecta", a mai spus seful statului. Potrivit presedintelui Traian Basescu, solutia corecta este revenirea la politica sanatoasa a asezarii cheltuielilor in functie de venituri certe. "Numai asa ne vom putea incadra in deficitul bugetar planificat pentru anul aceasta, fara sa generam dezechilibre macroeconomice", a spus el, aratand ca trage un "semnal de alarma de maxima gravitate".

Basescu a continuat: "Eu, mai mult decat sa trag public un semnal de alarma, nu am ce sa fac, Guvernul si Parlamentul isi asuma responsabilitatea. Rugamintea mea este sa se aplece asupra acestui lucru". Presedintele a mai spus ca, plecand de la sansa ca nu s-a aprobat Ordonanta, va transmite Parlamentului scrisoarea prin care va cere sa nu se adopte aceasta Ordonanta, iar Parlamentul sa propuna Guvernului, pentru ca Executivul este sub control parlamentar, sa treaca la ajustarea cheltuielilor.

Traian Basescu a mentionat ca va indica in scrisoare si propunerile sale pentru ajustarea cheltuielilor. El a amintit excedentul de la Ministerul Dezvoltarii, condus de Liviu Dragnea, de unde se pot taia 1,2 miliarde. De asemenea, el a mentionat Serviciul datoriei, de unde se poate face o ajustare de 600 de milioane de lei, plus veniturile din taxa pe stalp, de un miliard. De asemenea, el a mentionat si circa 700 de milioane lei in plus din taxa suplimentara care reprezinta diferenta de pret de la liberalizarea gazelor. "Stiu ca vor fi propagandisiti care vor spune ca e joc politic. Nu e joc politic (..). In aprilie vine misiunea Fondului, Guvernul ar trebui sa fie pregatit pentru o noua abordare, aceasta politica se vede ca nu da rezultate", a mai spus seful statului.

Traian Basescu a mai declarat ca nu a facut un calcul cat va plati in plus pentru benzina, dupa introducerea accizei pe combustibil, dar ca la un plin, la Loganul pe care il conduce, ar da aproximativ 16 lei in plus. Intrebat de cate ori face plinul, presedintele a spus ca depinde, vara circuland mai mult decat iarna, iar in ultima perioada nu a mai circulat deloc. Camera Deputatilor a aprobat, marti, retrimiterea la comisia de specialitate a OUG 111/2013 care prevede intrarea in vigoare a majorarii accizei la benzina si motorina de la 1 aprilie, la propunerea liderului grupului PNL, George Scutaru.

Ordonanta de urgenta 111/2013 prevede amanarea intrarii in vigoare a majorarii accizei la motorina si benzina de la 1 ianuarie la 1 aprilie 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri