Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, ca Viorel Hrebenciuc nu mai este deputat in urma faptului ca plenul Camerei, al carui cvorum a fost asigurat de parlamentarii puterii, a luat act de demisia acestuia, el aratand ca Valeriu Zgonea va instiinta DNA despre acest fapt, informeaza Mediafax.

”Domnul Hrebenciuc a fost foarte serios atunci cand a spus ca demisioneaza si s-a comportat extrem de decent, iar colegii mei oricum veneau (la plen - n.r.). (...) Noi nu am facut decat sa asiguram cvorumul. S-a luat act de demisie si, din acest moment, domnul Hrebenciuc nu mai e deputat, nu mai exista niciun fel de piedica in calea dosarului si se va prezenta in fata Justitiei”, a spus Ponta.

El a aratat ca, procedural, presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, este cel care care va instiinta inclusiv DNA de faptul ca Hrebenciuc nu mai are calitatea de deputat. Camera Deputatilor a luat act, luni, de demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament, presedintele Camerei intreband daca Hrebenicuc staruie in demisie, insa acesta nu a fost prezent la sedinta.

La sedinta sunt prezenti 243 de deputati, fiind cvorum de sedinta, a anuntat presedintele Camerei, Valeriu Zgonea. Plenul Camerei urmeaza sa voteze proiectul de vacantare a locului de deputat a lui Hrebenciuc.

Inaintea sedintei de plen, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis ca in plen sa se ia act de demisia lui Viorel Hrebeniciuc, urmand ca demisia sa apara in Monitorul Oficial, iar in acel moment acesta se pune la dispozitia justitiei, a anuntat secretarul Camerei Ion Ciolacu.

Citeste si:
Partidele care au obtinut cele mai multe mandate din prima etapa
Partidele care au obtinut...

Ciolacu a precizat ca plenul va vota inlocuirea lui Viorel Hrebeniciuc din functia de vicepresedinte al Camerei cu Marian Neacsu, actualul lider al grupului PSD. In sedinta Camerei va fi dat si votul secret cu bile in privinta arestarii preventive a deputatului Ion Dinita.

Imediat dupa sedinta plenului, Biroul Permanent se reuneste din nou pentru a vedea ce se intampla cu cererea de ridicare a imunitatii deputatului Ioan Adam. Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA a cerut incuviintarea arestarii preventive in doua dosare, si-a depus in 21 octombrie demisia din Parlament.

Viorel Hrebenciuc era deputat din anul 1996, fiind la a cincea legislatura consecutiva. La alegerile parlamentare din 2012, Hrebenciuc a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr.4 Bacau, colegiul uninominal nr.9. Hrebenciuc era vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anuntat, in 20 octombrie, de procurorii DNA ca este urmarit penal intr-un nou dosar, in care este acuzat de instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta.

Citeste si:
Iohannis: Prezenta la vot este esentiala pentru o Romanie fara PSD
Klaus Iohannis, mesaj in...

Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informatii din interiorul DNA cu ajutorul fostului sef al Serviciului Protectie si Paza (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerand si obtinand de la un angajat al Directiei informatii despre interceptarea deputatului. In acelasi dosar, Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta.

Potrivit procurorilor, in 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al partidului si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, i-ar fi cerut senatorului Dan Sova sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse. Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Sova, in schimbul interventiilor sale, ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati.

Cei doi au mai discutat ca, in acelasi context, colegul lui Hrebenciuc sa il determine pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

DNA a precizat ca propunerea a fost formulata pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, dar si pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii".

Citeste si:
Surse: Se pregateste un puci in PSD, Dancila ar putea fi inlaturata
Surse: Se pregateste un puci...

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia sa il sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere si gratiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanta suprema l-a condamnat, in 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale, decizia nefiind definitiva.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a lui Viorel Hrebenciuc, atat in noul dosar, cat si in cel in care este cercetat alaturi de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedari ilegale de paduri.

In dosarul retrocedarilor ilegale, Hrebenciuc este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. In acest dosar, fiul sau, Andrei Hrebenciuc, a fost arestat preventiv in 24 octombrie, pentru 30 de zile.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Ponta, despre demisia lui Hrebenciuc: Scoate justitia din campanie