Infrangerea premierului Victor Ponta in urma alegerilor de duminica ar putea genera slabirea puterii coalitiei guvernamentale, iar Romania s-ar putea confrunta cu o perioada prelungita de inclestari politice, arata Standard & Poor's, precizand ca rezultatul alegerilor nu are un efect imediat asupra ratingurilor.

"Victoria lui Klaus Iohannis asupra premierului Victor Ponta nu are un efect imediat in ceea ce priveste calificativele acordate Romaniei, care este evaluata la BBB- (cel mai redus nivel din categoria investment grade - n.r.), cu perspectiva stabila", se arata intr-o nota de luni a agentiei de evaluare financiara.

Iohannis a obtinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor prezidentiale, iar Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegatorii care s-au prezent la urne, conform rezultatelor partiale anuntate luni de Biroul Electoral Central dupa numararea a 99,07% din procesele verbale, noteaza Mediafax.

Reevaluarea ratingurilor, posibila pe fondul incertitudinii politice

Analistii S&P avertizeaza asupra unei posibile perioade de instabilitate la nivelul coalitiei guvernamentale in urma rezultatelor de la alegerile de duminica, precum si a unui potential conflict intre presedintele ales si guvern.
"Ratingurile Romaniei ar putea fi reevaluate daca, pe fondul posibilei incertitudini politice, perspectivele economice se vor inrautati sau vom observa o deviatie vizibila de la asteptarile privind stabilitatea fiscala", potrivit notei S&P.

Nici analistii Moody's nu anticipeaza o modificare a calificativului de tara acordat Romaniei, in ciuda unei volatilitati crescute in piete pe termen scurt in contextul victoriei surprinzatoare a lui Iohannis. "Desi evenimentele politice, care nu au fost anticipate de catre piata, pot conduce, pe termen scurt, la o volatilitate marita a pietei de capital si a cursului de schimb, nu consideram ca estimarile privind evolutia ratingurilor Romaniei vor suferi modificari ca urmare a rezultatelor alegerilor", a declarat pentru MEDIAFAX analistul Moody’s Atsi Sheth.

De asemenea, Moody’s nu se asteapta la schimbari majore in politica guvernamentala in perioada imediat urmatoare, considerand ca acestea vor fi limitate de acordul incheiat cu Fondul International Monetar si de consensul politic asupra cadrului de politici economice. Moody’s acorda Romaniei calificativul Baa3, cel mai redus nivel din categoria investment grade, cu perspectiva stabila.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri