"Victoria lui Klaus Iohannis asupra premierului Victor Ponta nu are un efect imediat in ceea ce priveste calificativele acordate Romaniei, care este evaluata la BBB- (cel mai redus nivel din categoria investment grade - n.r.), cu perspectiva stabila", se arata intr-o nota de luni a agentiei de evaluare financiara.

Iohannis a obtinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor prezidentiale, iar Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegatorii care s-au prezent la urne, conform rezultatelor partiale anuntate luni de Biroul Electoral Central dupa numararea a 99,07% din procesele verbale, noteaza Mediafax.

Reevaluarea ratingurilor, posibila pe fondul incertitudinii politice

Analistii S&P avertizeaza asupra unei posibile perioade de instabilitate la nivelul coalitiei guvernamentale in urma rezultatelor de la alegerile de duminica, precum si a unui potential conflict intre presedintele ales si guvern.
"Ratingurile Romaniei ar putea fi reevaluate daca, pe fondul posibilei incertitudini politice, perspectivele economice se vor inrautati sau vom observa o deviatie vizibila de la asteptarile privind stabilitatea fiscala", potrivit notei S&P.

Nici analistii Moody's nu anticipeaza o modificare a calificativului de tara acordat Romaniei, in ciuda unei volatilitati crescute in piete pe termen scurt in contextul victoriei surprinzatoare a lui Iohannis. "Desi evenimentele politice, care nu au fost anticipate de catre piata, pot conduce, pe termen scurt, la o volatilitate marita a pietei de capital si a cursului de schimb, nu consideram ca estimarile privind evolutia ratingurilor Romaniei vor suferi modificari ca urmare a rezultatelor alegerilor", a declarat pentru MEDIAFAX analistul Moody’s Atsi Sheth.

De asemenea, Moody’s nu se asteapta la schimbari majore in politica guvernamentala in perioada imediat urmatoare, considerand ca acestea vor fi limitate de acordul incheiat cu Fondul International Monetar si de consensul politic asupra cadrului de politici economice. Moody’s acorda Romaniei calificativul Baa3, cel mai redus nivel din categoria investment grade, cu perspectiva stabila.