Toamna Natiunilor sau Toamna lui '89 a marcat un moment istoric de mare insemnatate pentru intreaga omenire: caderea comunismului in Europa - primul pas care a dus la colapsul URSS si, implicit, la sfarsitul celei mai tensionate perioade din istorie: Razboiul Rece. Tarile din Europa Centrala si de Est, care erau conduse de regimuri comuniste, au pornit un val revolutionar, produs in mare parte fara violenta si varsare de sange, rasturnand sistemele totalitare.

Romania a fost un caz atipic in cadrul valului revolutionar, in special din trei perspective. In primul rand, Revolutia din decembrie '89 din Romania a avut victime, fiind singura tara din Europa Centrala si de Est care a avut parte de varsare de sange. Nu a fost o Revolutie de Catifea: aceasta a izvorat dintr-o afinitate veche si autohtona pentru violenta, scrie The Independent, pe marginea reportajului realizat de John Simpson.

De la prima confruntare de la Timisoara din 16 decembrie si pana la executiile de Craciun, au fost de 10 zile, care au saturat apetitul lumii pentru drama si razbunare. Revolutia de la Bucuresti a fost salutata si sustinuta de statele occidentale, inclusiv de URSS, care au trimis o serie de ajutoare, constand in medicamente, alimente, articole de incaltaminte si imbracaminte. Si totusi nu a fost doar o insurectie populara, pur si simplu. Revolutia romana inca naste intrebari fara raspunsuri, carora istoria si expertii incearca sa le raspunda si in ziua de azi.

KGB, implicat in rasturnarea lui Nicolae Ceausescu?

Cert este ca majoritatea celor care au condus Revolutia de la 1989 erau toti fosti comunisti, cei mai multi dintre acestia fiind oficiali de rang inalt pe vremea lui Nicolae Ceausescu. Ce i-a unit a fost ca au devenit nemultumiti si au vrut sa scape de el. De asemenea, multi dintre acestia aveau legaturi puternice cu fosta URSS a lui Mihail Gorbaciov si au vrut sa creeze un soi de Perestroika locala, mai scrie publicatia citata.

John Simpson aminteste in The Independent despre o calatorie la Tbilisi, Capitala Georgiei, despre un interviu cu fostul locotenent al lui Mihail Gorbaciov, Eduard Sevardnadze, care i-a explicat cum Nicolae Ceausescu a reprezentat un serios obstacol in fata planurilor lui Mihail Gorbaciov pentru o noua Europa, precum Erich Honecker din Germania de Est si Milos Jakes in Cehoslovacia, doar mai rau. Asadar, a fost KGB implicat in rasturnarea lui Nicolae Ceausescu?

Citeste si:

"Este posibil, dar pentru a organiza tot ce sa intamplat in Romania a fost peste capacitatea KGB-ului", i-ar fi raspuns Eduard Sevardnadze. Totusi, a existat cu siguranta o mare de activitate KGB in Romania in luna decembrie 1989, considera John Simpson si aduce ca argument declaratiile lui Virgil Magureanu, fost disident in comunism si ulterior seful SRI. Virgil Magureanu a afirmat ca foarte multi agenti KGB au venit in Romania in acea perioada, deghizati in turisti cu masini sovietice. "Putin neprofesional din partea lor!", spune Virgil Magureanu, care spune, de asemenea, ca au existat cu siguranta mai multe conspiratii printre fortele armate romane, si chiar si in Securitate, de a-l rasturna pe Nicolae Ceausescu.

Nicolae Militaru, pionul central al Revolutiei?

Figura centrala a fost generalul Nicolae Militaru, scrie The Independent, care avea pentru scurt timp sa devina ministru al Apararii dupa Revolutie. Nicolae Militaru a fost recrutat de KGB in timpul studiilor sale militare din Rusia si a inceput complotul activ impotriva lui Nicolae Ceausescu in 1984. Trei ani mai tarziu, pentru a-l rasturna pe Nicolae Ceausescu, Nicolae Militaru a luat legatura cu rusii, care i-au transmis "Uniunea Sovietica nu intervine in afacerile interne ale Romaniei". Mesajul real era ca Nicolae Militaru trebuia sa intreprinda tot ceea ce-i statea in putinta pentru a-l inlatura pe Nicolae Ceausescu.

Impreuna cu Ion Iliescu si alte figuri nemultumite, pro Mihail Gorbaciov, Nicolae Militaru a format Frontul Salvarii Nationale, in primavara anului 1989. Intentia a fost de a organiza o lovitura de stat fara varsare de sange impotriva lui Nicolae Ceausescu in februarie 1990. Dar, revolta de la Timisoara, prin care se incerca apararea pastorului reformat Laszlo Tokes, care facuse declaratii anticomuniste in presa internationala si era vanat de autoritati, i-a luat prin surprindere. Cineva avea alte planuri. Afla mai multe urmarind reportajul realizat de John Simpson pentru BBC: