"Noi am dat un comunicat de presa vineri in care am explicat detaliat ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca ordonator principal de credite, a respectat intocmai prevederile legale. Situatia este rezolvata, bugetul DNA este exact acela pe care dumnealor si l-au proiectat. Pe capitole bugetare, sunt 80.600.000 de lei la capitolul cheltuieli de personal, la capitolul bunuri si servicii sunt 15 milioane, iar la capitolul active nefinanciare, trei milioane", a spus Tiberiu Nitu, referitor la faptul ca DNA a fost, in prima faza, nemultumita de bugetul alocat institutiei.

Bugetul Ministerului Public pe 2015, de 709 milioane de lei, a fost avizat favorabil de comisiile juridice din Parlament, procurorul general Tiberiu Nitu declarand ca resursele alocate sunt satisfacatoare. Ministerul Public are pe 2015 un buget de 709.281.000 de lei, cu 31,94 la suta mai putin decat in 2014 (1.042.147.000 de lei), potrivit proiectului de buget.

In cadrul audierii la comisiile juridice, Tiberiu Nitu a explicat ca diferenta fata de executia bugetara pe 2014 este data de cheltuielile de personal, dat fiind ca plata titlurilor executorii nu se mai face anul viitor.

"Cu exceptia capitolului bugetar «cheltuieli de personal», cu privire la care resursele financiare sunt diminuate fata de executia bugetara a anului 2014, fiind vorba despre plata acelor titluri executorii care nu se va mai face in 2015, ci in decembrie 2014, la celelalte capitole financiare resursele bugetare alocate Ministerului Public sunt satisfacatoare. Cel putin la nivelul anului 2014, ne putem desfasura activitatea in conditii optime", a spus Nitu.

Citeste si:

Bugetul Ministerului Public provine in proportie de 99,8 la suta de la bugetul de stat, iar 0,2 la suta sunt fonduri externe nerambursabile. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) va avea anul viitor un buget de 22 milioane euro, in crestere fata de bugetul de 20 milioane euro prevazut pentru acest an, a anuntat vineri premierul Victor Ponta, precizand ca pe site-ul Ministerului de Finante a fost publicata "doar o sinteza" a proiectului de buget.

Precizarile au fost facute dupa ce, joi, Directia Nationala Anticoruptie si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca in proiectul de buget pentru 2015, publicat de Ministerul Finantelor Publice, nu pot fi identificate fondurile alocate pentru institutie, ci acestea sunt incluse in cele pentru Ministerul Public, institutie care ar urma sa aiba un buget cu 31,94% mai mic decat cel din 2014. Conducerea DNA a solicitat initial un buget pentru 2015 de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent in lei), in comparatie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014, luand in considerare fondurile minime necesare bunei functionari a activitatii institutiei.

Ulterior, vineri, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, anunta ca a fost informata de reprezentantii Ministerului Finantelor ca propunerile bugetare ale DNA urmeaza sa se regaseasca in fisa de buget a institutiei. Si ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, arata ca DNA va avea bugetul solicitat in 2015, precizand ca situatia a fost clarificata in urma discutiei pe care a avut-o cu procurorul sef al DNA si cu ministrul Justitiei.

"Bugetul total al Ministerului Public in anul 2015 creste, nu scade, acesta fiind de 707,88 milioane lei, adica in crestere cu 19,29 milioane lei fata de cat a fost bugetul aprobat pentru anul 2014. Mai mult, Ministerul Finantelor Publice a primit solicitarile privind limitele de cheltuieli pentru anul 2015 din partea Ministerului Public, a luat act de ele, bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Public si, in mod automat, bugetele DNA si DIICOT, inregistand cresteri", a precizat Valcov.