Ministrul Muncii, Rovana Plumb, le-a transmis, marti, liderilor PNL si PDL sa retraga contestatia pentru bugetul pe 2015, facuta la Curtea Constitutionala, precizand ca asta ar puta cauza intarzierea majorarilor de alocatii sociale.

Printre aceste majorari care pot fi intarziate, ministrul a enumerat cele legate de salariul minim, salariile din sanatate si educatie, alocatiile pentru anumite categorii de copii, pensia minima sociala, alocatia de hrana pentru copii si persoane adulte din sistemul de protectie speciala, indemnizatia persoanelor cu dizabilitati. Plumb a aratat ca bugetul pe anul viitor este mai mare, si pentru luna ianuarie, decat cel din acest an, astfel ca, din cauza contestatiei, cheltuielile bugetare ar trebui acoperite de la 1 ianuarie in limita a 1/12 din bugetul pe 2014, insuficient pentru acordarea majorarilor, conform Mediafax.

"Noi consideram ca este nevoie de calm, de constructie si ca in aceste momente, in care se apropie si Sfintele Sarbatori ale Craciunului, trebuie sa facem un apel la tot ceea ce inseamna dialog, cooperare, astfel incat masurile de crestere economica si protectie sociala sa isi gaseasca aplicabilitatea incepand cu ianuarie 2015. Noi am inteles ca a fost o actiune politicianista in ceea ce priveste votul dat in Parlament impotriva bugetului de stat, dar cred ca este momentul sa trecem peste acest tip de politica si sa mergem in continuare spre constructie, pe baza unui dialog solid", a spus Plumb.

Ponta, acuzat din nou de afirmatii mincinoase

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota, a afirmat la randul sau ca, desi Curtea Constitutionala va dezbate sesizarea pe 29 decembrie, exista un risc legat de momentul publicarii in Monitorul Oficial a deciziei Curtii si a bugetului, ceea ce ar putea impiedica majorarea de la 1 ianuarie a acestor categorii de plati. Viceliderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca parlamentarii PNL au sesizat, luni, Curtea Constitutionala cu privire la legea bugetului de stat pe 2015, el contrazicand totodata afirmatia premierului potrivit careia contestarea bugetului ar duce la amanarea majorararii pensiilor. Nicolaescu a sustinut ca doreste sa contracareze ”afirmatiile mincinoase ale lui Victor Ponta”.

”Curtea Constitutionala are la dispozitie 20 de zile de analiza si dezbatere a proiectului supus contestarii. Cu alte cuvinte, termenul expira la 11 ianuarie. Mai departe, se pot intampla doua lucruri: Curtea Constitutionala sa declare constitutional proiectul de lege si el pleaca la promulgare sau sa-l declare neconstitutional, si atunci procedura cea mai simpla este: il trimite la Parlament pentru a-l pune de acord cu prevederile constitutionale asa cum va spune Curtea la vremea respectiva. Din 11 ianuarie pana la sfarsitul lunii ianuarie, daca exista vointa politica din partea lui Victor Ponta si a PSD, proiectul de lege poate fi revizuit si poate fi trimis la promulgare si altfel incat proiectul de lege sa intre in vigoare”, a sustinut Nicolaescu.

Eventuale intarzieri, puse pe seama contestatiei facute de Opozitie

Viceliderul grupului PNL a tinut sa sublinieze ca ”nu exista niciun pericol de a nu se da oamenilor drepturile care sunt prevazute in legea bugetului”. ”Dar eu cred ca datoria noastra este sa nu permitem ca sa apara in Monitorul Oficial o lege suspectata de neconstitutionalitate. Noi trebuie sa le dam oamenilor o lege constitutionala in care prevederile legale sa fie in acord definitiv cu Constitutia. Afirmatiile lui Victor Ponta referitoare la neplata pensiilor, la neplata unor drepturi salariale sau a altor binefaceri ale teleguvernarii pesediste sunt manipulatorii, demagogice si extrem de periculoase prin populismul lor”, a mai declarat deputatul PNL. Contestarea proiectului de buget la Curtea Constitutionala si neaplicarea acestuia din ianuarie va impune amanarea tuturor masurilor adoptate, precum majorarea pensiilor si introducerea TVA de 9% la pachete turistice, a afirmat premierul Victor Ponta, adaugand ca spera ca bugetul sa nu fie contestat.

"Vreau sa fac un singur apel la seriozitate si responsabilitate: inteleg pozitii politice si politicianiste uneori, insa vreau sa transmit tuturor cetatenilor acestei tari ca, in msura in care acest buget va fi contestat la Curtea Constitutionala si nu va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015, toti cei care asteapta pensiile marite, subventiile, cei care vand pachete de turism cu TVA redus vor astepta degeaba si vor trebui sa-i intrebe pe colegii care contesta la Curtea Constitutionala de ce nu isi primesc pensiile, de ce nu-si primesc alocatiile marite conform noului buget. In masura in care bugetul nu este in vigoare, se aplica 1 pe 12 din bugetul anterior, care nu prevedea aceste cresteri", a spus Ponta, duminica, in plenul Parlamentului.

El a aratat ca spera ca bugetul sa fie in vigoare la 1 ianuarie si ca declaratia privind contestarea proiectului de buget a fost doar una politica, altfel toate prevederile trebuie amanate. Sesizarea PNL cu privire la bugetul de stat pe anul viitor va fi discutata de judecatorii Curtii Constitutionale peste o saptamana, in 29 decembrie, au declarat oficiali ai CC. Data la care va fi dezbatuta sesizarea a fost stabilita luni, in ziua formularii acesteia de catre parlamentarii PNL.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri