"In prezent, legislatia nu prevede ce se intampla in cazul in care o persoana vrea sa renunte la titlul de doctor. Acum, aceasta procedura va fi reglementata din punct de vedere legal", au declarat surse oficiale, citate de Mediafax. Modificarea vine la mai putin de doua saptamani dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat pe Facebook ca renunta la titlul de doctor.

Pe agenda sedintei de luni a Guvernului a fost introdus un proiect de ordonanta de urgenta care modifica Legea educatiei nationale si OU privind asigurarea calitații educației. Legea va fi modificata dupa ce, in urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta a anuntat ca a trimis o scrisoare catre rectorul Universitatii Bucuresti in care il notifica asupra faptului ca renunta la titlul de doctor in drept acordat in 2003.

Ponta a precizat ca acesta este un gest pe care trebuia sa il faca mai demult, inca din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar ca nu a facut acest lucru deoarece s-a considerat de buna-credinta in argumentele sale la momentul aparitiei contestarii si nu a vrut sa amestece planul pur profesional cu cel politic. Ponta a precizat ca, dupa ce va parasi viata politica, isi doreste sa initieze un nou demers doctoral, "respectand toate standardele si cerintele de la acel moment".

Citeste si:

Ulterior, Universitatea Bucuresti a transmis Ministerului Educatiei o adresa prin care se solicita dispunerea masurilor necesare in vederea retragerii titlului de doctor in drept acordat lui Victor Ponta in 2003, demersul institutiei de invatamant superior fiind urmarea unei notificari facute de premier.

Vineri, noul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca a solicitat Directiei juridice a ministerului sa gaseasca o solutie legala prin care sa fie rezolvata solicitarea premierului privind retragerea titlului de doctor si ca asteapta deciziile juristilor din Ministerul Educatiei.

El aprecia ca titlul de doctor a fost acordat prin ordin de ministru, iar retragerea poate fi facuta "printr-un act de de aceeasi valoare".

Sursa foto: Guvernul Romaniei/Shutterstock.com