Monica Macovei i-a solicitat, duminica, noului ministru al Educatiei, intr-o conferinta de presa, la Galati, sa aiba curaj si sa-i retraga retraga titlul de doctor fostului premier Victor Ponta, transmite corespondentul Mediafax.

"Suntem la sediul M10, filiala Galati, care este pe strada Universitatii si Galatiul are o universitate de traditie si cu o vechime de 65 de ani si, pentru ca suntem pe strada Universitatii, unde avem o universitate foarte buna, ii cer ministrului Curaj, ministrului Invatamantului, domnul Curaj, sa aiba curajul si sa-i retraga titlul de doctor lui Victor Ponta”, a afirmat Macovei.

Ea a adaugat ca tuturor celor care si-au plagiat tezele de doctorat sau de masterat trebuie sa le fie retrase diplomele. "Victor Ponta a plecat acasa ca asa i-a spus strada, dar de ce sa ramana cu titlul de doctor pe care nu-l merita, pe care l-a furat? Deci, domnule ministru Curaj, aveti curajul sa-i retrageti titlul de doctor lui Victor Ponta si tuturor celorlati care si-au plagiat tezele de doctorat si nu sunt doctori, sau de masterat, si sa le retrageti si lor diplomele”, a mai spus liderul M10.

Monica Macovei a fost prezenta, duminica, la Galati, unde a participat la o intalnire cu membrii filialei galatene a partidului M10. Fostul premier Victor Ponta a obtinut, in anul 2003, titlul de doctor in drept la Universitatea din Bucuresti cu teza "Curtea Penala Internationala", coordonatorul lucrarii fiind Adrian Nastase, atunci premier in functie.

Citeste si:

In 2012, saptamanalul britanic de stiinta "Nature" a publicat in editia online stirea potrivit careia Ponta a fost acuzat de plagiat in legatura cu teza de doctorat, materialul respectiv fiind preluat de presa romaneasca si internationala. Victor Ponta a respins acuzatiile si a declarat ca este vorba despre un joc politic, pe fondul unei dispute intre Guvernul si presedintele Romaniei, pe tema reprezentarii Romaniei in cadrul Consiliului European.

Lucrarea de doctorat a premierului a fost analizata de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, care a decis, in 29 iunie 2012, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa atunci Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor. O luna mai tarziu, in iulie 2012, si Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a hotarat ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat o treime din lucrare fiind copiata, "prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri sau prin inversarea unor blocuri de text in raport cu sursele".

Decizia din iulie 2012 a Comisiei de Etica a UB a fost anuntata la o zi dupa ce Consiliul National de Etica informase ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine. Premierul Victor Ponta declara atunci ca decizia Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politica" si ca singura hotarare recunoscuta este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica (ANCS).

In august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Minel Augustin Ofiteru facusera un denunt la Parchetul instantei supreme in acest caz. Un procuror de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) arata in rezolutia prin care a dispus neinceperea urmaririi penale ca nu se confirma faptul ca Victor Ponta a plagiat.