Reactiile critice dupa ce senatorii au respins cererea de ridicare a imunitatii lui Varujan Vosganian pun "sub semnul intrebarii capacitatea Senatului de a discerne intr-o problema extrem de serioasa si grava", apreciaza presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, potrivit unui comunicat.
El sustine ca interventia presedintelui Klaus Iohannis dupa votul din Senat reprezinta "o critica fara menajamente", scrie Mediafax.

"Nu mai departe de luni, 9 februarie, presedintele Iohannis declara in plenul Camerelor reunite urmatoarele: «Imi doresc un Parlament puternic (...) Parteneriatul presedintelui cu Parlamentul raspunde nevoii de a restabili increderea in aceasta institutie fundamentala a democratiei». Dupa votul din Senat, parteneriatul propus de Presedinte pentru restabilirea increderii s-a transformat intr-o critica fara menajamente fata de opinia exprimata de majoritatea senatorilor", se arata in comunicat. Calin Popescu-Tariceanu precizeaza ca impartaseste opinia presedintelui privind necesitatea unei schimbari cerute de electorat cu ocazia alegerilor prezidentiale, dar subliniaza ca este necesara definirea reperelor acestei schimbari.

"Daca ar fi sa ne ghidam dupa ceea ce a spus luni domnul presedinte, dar mai ales dupa criticile deschise ale presedintelui la adresa votului din Senat, atunci schimbarea pare mai degraba in realitate o continuare a politicii initiate de fostul presedinte potrivit careia institutiile statului, inclusiv Parlamentul, trebuie sa se conformeze directiilor propuse de Cotroceni. Aceasta interpretare mi-a fost intarita si de faptul ca criticile de ieri au fost continuate azi cu aceeasi asprime, chiar daca ele au fost mascate prin circumscrierea lor in lupta cu coruptia", sustine Tariceanu. Presedintele Senatului este de parere ca dosarul instrumentat de Procuratura Generala si pentru care s-a cerut votul Senatului nu se refera la presupusele fapte de coruptie ale unui senator, "ci pune in discutie o decizie politica a unui ministru in functie, concretizata printr-o hotarare de Guvern".

Citeste si:

"De aceea pot sa afirm ca un vot in favoarea cererii Procurorului general, asa cum isi dorea si presedintele, ar fi creat precedentul potrivit caruia orice decizie a Executivului (deci, potential si a presedintelui) si a oricarei autoritati publice ar fi putut fi cenzurata in viitor de catre procurori", afirma Tariceanu. "Un asemenea precedent devenea periculos, pentru ca el ar fi deschis calea spre transformarea Romaniei intr-o republica a procurorilor", adauga Tariceanu. Pe de alta parte, el tine sa precizeze ca punctul de vedere exprimat nu reprezinta "o critica" la adresa sefului statului. "El deriva insa din necesitatea ca, in calitatea mea de presedinte al Senatului Romaniei, sa apar rolul acestei institutii fundamentale a democratiei in arhitectura constitutionala si sa subliniez pozitia sa independenta si legitima in raport cu celelalte puteri ale statului pe o chestiune de principiu si nu intr-un caz particular", afirma Calin Popescu-Tariceanu.

Senatul a respins, joi, solicitarea Parchetului General de incuviintare a inceperii urmaririi penale impotriva senatorului PNL Varujan Vosganian.
Presedintele Klaus Iohannis a scris, joi, pe Facebook, ca se astepta ca Senatul sa incuviinteze cererea de incepere a urmaririi penale in cazul senatoului PNL Varujan Vosganian, precizand ca votul senatorilor arata ca nu s-a inteles pe deplin necesitatea schimbarii. "Ma asteptam ca Senatul sa incuviinteze cererea DNA de incepere a urmaririi penale in cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arata ca nu s-a inteles inca pe deplin necesitatea schimbarii pentru care am pledat atat la consultarile cu partidele politice parlamentare, cat si in recentul discurs tinut in plenul Parlamentului", a scris, joi, pe Facebook, presedintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, la reuniunea informala a Consiliului European.