Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, legea pentru care s-a cerut reexaminarea are ca obiect de reglementare recunoasterea de catre Romania, printr-o declaratie, a jurisdictiei Curtii Internationale de Justitie, ”ca obligatorie si fara acord special, in relatia cu orice alt stat care accepta aceeasi obligatie, adica sub conditie de reciprocitate, in legatura cu orice diferend referitor la fapte sau situatii aparute dupa data formularii declaratiei, fiind exceptate de la aceste dispozitii unele diferende expres stabilite”, scrie Mediafax.

”Articolul 4 din legea supusa reexaminarii prevede ca Guvernul Romaniei poate decide, prin hotarare, asupra modificarii sau retragerii declaratiei, cu informarea Parlamentului. Aceasta dispozitie poate conduce la interpretarea potrivit careia Guvernul, printr-un act cu forta juridica inferioara legii, respectiv printr-o hotarare, poate sa modifice sau sa lipseasca de obiect aceasta lege”. se mentioneaza in comunicatul de presa. Potrivit Presedintiei, ”nu este respectat principiul ierarhiei actelor normative, prevazut la Art. 1 alin. (5) din Constitutie, republicata, precum si normele de tehnica legislativa - reglementate prin Legea nr. 24/2000 - potrivit carora modificarea unui act normativ poate fi dispusa prin acte normative ulterioare de acelasi nivel sau de nivel superior. Totodata, prin acest text de lege, Guvernului i se ofera prerogativa de a modifica un act legislativ emis de puterea legiuitoare, cu conditia informarii Parlamentului”.

”Invederam faptul ca, potrivit dispozitiilor din Constitutia Romaniei, hotararile Guvernului se emit pentru organizarea executarii legii. Asadar, Guvernul poate sa aplice aceasta declaratie prevazuta prin prezenta lege sau sa interpreteze aplicarea declaratiei la cazuri sau diferende concrete, daca este cazul. Astfel, in ipoteza in care Guvernul, prin intermediul unei hotarari, va dori sa modifice sau chiar sa retraga aceasta declaratie, acest lucru il va putea face numai cu informarea Parlamentului. In acest caz, Parlamentul, ca unica autoritate legiuitoare, este autoritatea competenta sa decida anularea acestei prerogative/posibilitati data prin lege Guvernului, prin intermediul unei modificari legislative”, se mai mentioneaza in cererea de rexaminare. Senatul a adoptat, miercuri, in calitate de Camera decizionala, proiectul de lege privind acceptarea de catre tara noastra a jurisdictiei obligatorii a Curtii Internationale de Justitie. “Romania declara ca recunoaste ca obligatorie ipso facto si fara acord special, in relatia cu orice alt stat care accepta aceeasi obligatie, adica sub conditie de reciprocitate, jurisdictia Curtii Inernationale de Justitie, in legatura cu orice diferend referitor la fapte sau situatii aparute dupa data formularii acestei declaratii”, se mentioneaza in proiect.

Potrivit raportului Comisiei juridice, pana in martie 2014, 70 de state au recunoscut jurisdictia Curtii printr-o declaratie depusa in baza articolului 36 din Statutul CIJ, dintre acestea 21 fiind membre ale Uniunii Europene. Declaratia asumata se depune la Secretarul General al ONU si ramane in vigoare pana la data notificarii Secretarului General al ONU prin care se retrage sau se modifica declaratia.
“Guvernul Romaniei poate decide, prin Hotarare a Guvernului, asupra modificarii sau retragerii acestei declaratii, cu informarea Parlamentului”, se mai arata in proiectul de lege.