Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, la bilentul DNA pe 2014, ca este obligatoriu sa se recupereze prejudiciile, iar situatia din prezent, cu un grad de recuperare si executare a prejudiciilor de catre Ministerul Finantelor de aproximativ 10%, e "inacceptabila".

"Nu as putea incheia acest discurs fara a ma referi la doua importante chestiuni, devenite recurente in ultimul timp: recuperarea prejudiciilor si resursele de care dispune parchetul anticoruptie. Vreau sa subliniez foarte clar ca recuperarea prejudiciilor este, asemenea executarii pedepsei, obligatorie, nu optionala pentru autoritatile statului", a subliniat seful statului, in discursul sustinut la sedinta de bilant a Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2014, conform Mediafax.

Potrivit presedintelui, recuperarea prejudiciilor reflecta eficienta luptei anticoruptie si descurajeaza fenomenul. "Situatia din prezent - in care gradul de recuperare si executare a prejudiciilor de catre Ministerul Finantelor este in cuantum de aproximativ 10% - este, pur si simplu, inacceptabila. De aceea, trag un semnal de alarma si solicit factorilor decizionali sa ia in serios aceasta problema, care devine una de importanta deosebita", a spus Iohannis. Seful statului a mai mentionat, in discursul sustinut la sedinta de bilant a DNA pe anul 2014, ca unul dintre aspectele la care ar dori sa se refere este cel al anchetelor desfasurate de DNA si care vizeaza oameni din sfera publica, mai ales politicieni.

"Trebuie sa depasim definitiv situatiile in care Parlamentul se opune anchetarii membrilor sai. Sper ca partidele politice sa-si respecte angajamentul asumat public de a face mai simple si mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justitiei. Mi-as dori, de asemenea, sa nu mai existe presiuni asupra justitiei din zona politica, sa nu mai avem declaratii ale oamenilor politici care vizeaza cazuri instrumentate de procurori sau judecatori", a spus el. Klaus Iohannis a subliniat ca "este de apreciat aici promptitudinea cu care CSM, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, a reactionat in astfel de situatii si a contribuit, prin pozitiile sale publice, la asezarea discursului public intr-un registru de echilibru si responsabilitate".

Citeste si:
Dancila anunta ca depune plangere penala impotriva lui Iohannis
Dancila anunta ca depune...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
90% din rapoartele aparute in urma verificarii spitalelor, duse la DNA