''Pe parcursul anului trecut, cum am auzit, au fost trimise in judecata 497 de persoane cu functii de conducere, dintre care 32 sunt demnitari. Acest fapt ne arata ca flagelul coruptiei continua, din pacate, sa afecteze profund societatea noastra. De aceea, lupta impotriva coruptiei nu numai ca nu s-a incheiat, dar trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA va trebui sa ramana un jucator cu rol central in combaterea acestui fenomen extrem de nociv pentru societate'', a afirmat Iohannis, conform Mediafax.

El a laudat activitatea DNA si impactul pe care aceasta il are inclusiv la schimbarea mentalitatilor.

''Sunteti un model de institutie functionala si ati creat un standard de performanta. (...) Rezultatele DNA sunt de la an la an mai bune (...) 'Dar, dincolo de dosare si condamnari, activitatea Directiei Nationale Anticoruptie are si un alt efect, care se resimte deja si se va resimti pe termen lung la nivel profund. Activitatea DNA a inceput sa schimbe societatea la nivel de mentalitati si practici, sa schimbe modul de functionare a autoritatilor si institutiilor publice si chiar a elitei politice si administrative. Legea este aceeasi pentru toti, respectarea ei nu este optionala, iar coruptia este inacceptabila. Prin activitatea sa, DNA a inceput sa arate ca aceste principii nu sunt simple deziderate, greu de atins in Romania, ci ca ele trebuie si pot sa devina realitate'', a adaugat seful statului

"Nu putem permite ca persoane imbogatite ilegal sa continue sa se bucure de aceste foloase"

''O alta tema importanta ramane recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de coruptie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovatia, prin decizie judecatoreasca definitiva. Nu putem permite ca persoane care s-au imbogatit prin incalcarea legii penale sa se bucure in continuare de respectivele foloase necuvenite. Cred, din acest punct de vedere, ca avem nevoie de actiune coerenta din partea autoritatilor si ca trebuie operationalizate cu adevarat institutiile cu atributii, care sa recupereze prejudiciile'', a subliniat el.

Potrivit bilantului prezentat de Laura Codruta Koves, "in dosarele DNA in care s-au pronuntat hotarari definitive in anul 2015 statul roman are de recuperat aproape 200 milioane euro". Tocmai din acest motiv, conducererea DNA cere ca eliberarea conditionata sa se poata face doar daca prejudiciul a fost recuperat in dosar, a adaugat ea.

Sursa foto: Mediafax Foto