"Un stat puternic nu este un stat care are institutii de forta puternice, ci care are o economie puternica. (...) Pana la urma vor trebui sa inteleaga cu totii ca batalia pentru corectitudine si progres ne apartine in egala masura tuturor. Nu avem de ce sa aratam cu degetul catre doamna Codruta, sa o uram sau sa o iubim. Isi face treaba asa cum se cuvine, atata tot ca trebuie sa ne-o facem si noi cu totii", a spus Ioan Rus, prezent la bilantul Ministerului Afacerilor Interne.

Rus a adaugat ca impotriva coruptiei s-a mai luptat "in valuri" si altadata. "A mai fost o lupta in istorie: Vlad Tepes. A facut tot asa. Boierii s-au mutat si au plecat toti la turci. Efectele le-am vazut sute de ani de atunci incoace", a precizat ministrul.

Rus: Sunt politicieni corupti, judecatori corupti, procurori corupti, politisti corupti

La acelasi eveniment a fost prezenta si sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Ea a sustinut un discurs in care a mentionat ca una dintre vulnerabilitatile combaterii coruptiei este reprezentata de apropierea dintre anumite cadre MAI de politicieni si oameni de afaceri locali.

In acest context, ministrul Transporturilor a contrazis-o pe Kovesi si a explicat ca, din punctul sau de vedere, apropierea politicului de reprezentantii Ministerului de Interne nu constituie o vulnerabilitate in contextul in care atat politicieni, cat si angajatii structurilor de aplicare a legii trebuie sa sustina lupta impotriva coruptiei in comun.

"Sunt politicieni corupti, judecatori corupti, procurori corupti, politisti corupti. In consecinta, nu sunt de acord ca limitarea relatiilor dintre politisti si politicieni este o vulnerabilitate la sistemul de lupta anticoruptie, doar daca plecam de la premisa ca unii sunt corupti, iar ceilalti corecti sau invers. In realitate aceasta lupta trebuie s-o ducem toti, dar toti", a spus Rus.

Acesta a dat ca exemplu o situatie pe care a vazut-o in Germania cu ani in urma cand la clasa intai in fata copiilor a fost adus un politist in uniforma, iar invatatoarea le-a spus copiilor ca acela este un personaj pozitiv caruia i se pot adresa atunci cand au probleme.

Citeste si:

"Constructia unei viziuni pozitive asupra unei institutii se face de catre toti de la ministrul Invatamantului pana la ministrul Transporturilor. Nu e doar apanajul unor institutii", a spus Rus.
Acesta a mai explicat ca un pericol la siguranta nationala este faptul ca firmele straine puternice trimit banii in strainatate.

"Realitatea spune asa: astazi, din cinci miliarde de euro, sa spunem, licitati in Romania, sunt castigati de firme straine. Intreb: este o vulnerabilitate la siguranta nationala? Este! Vin bani europeni, ii mirosim si pleaca inapoi", a explicat Rus.

Ministrul Transporturilor a adaugat ca, in acest moment, Polonia are opt firme, care concureaza cu americanii in SUA sau cu japonezii in Japonia, in timp ce Romania nu are niciuna, fapt ce reprezinta o alta vulnerabilitate la siguranta nationala.

La sedinta de evaluare a activitatii Ministerului Afacerilor Interne au participat, alaturi de vicepremierul Gabriel Oprea, ministru ai Afecerilor Interne, si presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta.

De asemenea, la eveniment au fost prezenti si ministrul Apararii, Mircea Dusa, seful SRI, Eduard Hellvig, si adjunctul acestuia, Florian Coldea, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc si seful interimar al DIICOT, Giorgiana Hosu.