"Ultima solutie, inca o revolutie". "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati", "Jos Erdogan de Teleorman". Sunt doar cateva dintre scandarile din Piata Victoriei, din Bucuresti. Aproape 10.000 de oameni erau in piata, in jurul orei 19.00, strigand lozinci impotriva PSD, a guvernului sau a liderului PSD, Liviu Dragnea. Pentru prima data de la protestele din februarie, in piata a fost adus si un sistem de sonorizare.

Ora 21.15 - Protestul ajunge la Palatul Parlamentului

Update ora 20:45

Protestatarii, care s-au adunat duminica seara in Piata Victoriei din capitala, au ajuns in jurul orei 20.30 la Piata Unirii.

La Universitate, ei s-au oprit pentru cateva minute si au tinut un moment de reculegere in memoria celor care s-au jertfit in Decembrie 1989, dupa care au cantat imnul national.

Pe drum, manifestantii au scandat ''Nu vrem sa fim o natie de hoti'', ''PSD, ciuma rosie'', ''Justitie, nu coruptie''. ''Romania, trezeste-te!'', ''Hotii, hotii'', ''Draga OLAF, nu-i asa ca ne scapi tu de Dragnea?!''

Potrivit unor surse, la protest participa aproximativ 15.000 de oameni. Printre acestia se afla si fostul premier Dacian Ciolos, dar si fostul ministru Dragos Paslaru.

Update 20.30: Cifrele momentului

Digi24 transmite ca in acest moment sunt, in toata tara, 40.000 de oameni la proteste:

Sibiu – 4.000, Brasov – 3.000, Iasi – 2.000, Constanta – 1.000, Craiova – 1.000, Cluj-Napoca – 2.000, Bucuresti – 25.000.

Update 20.30: Ce spun sindicalistii

Lista de nemultumiri a sindicalistilor este lunga, iar cei aflati la guvernare ar trebui sa se aplece serios si responsabil asupra ei, incepand de la modificarile privind Codul fiscal si continuand cu Legea salarizarii in sistemul bugetar, a declarat duminica seara, pentru AGERPRES, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, prezent la protestele din Piata Victoriei.

"Asa cum ne-am stabilit in program, impreuna cu partenerii nostri din societatea civila, suntem in seara asta in strada pentru a le reaminti celor care ne guverneaza ca lista nemultumirilor noastre este una lunga, consistenta si ca ar trebui sa se aplece in mod serios si responsabil asupra ei, incepand de la modificarile de Cod fiscal, continuand cu legea 153, legea salarizarii in sectorul bugetar. Sunt o multime de fericiti care viseaza la niste efecte minunate ale acestei legi. De buna ce e, saptamana aceasta a fost a doua reuniune pentru modificarea ei", a spus Costin.

Acesta si-a exprimat nemultumirea ca niciunul dintre amendamentele propuse de BNS nu a fost luat in seama, dar reprezentantii Guvernului "stiu sa iasa si sa clameze" cat de bine merge dialogul social.

"Ceea ce este trist este ca nu se tine cont de niciun amendament, niciun fel de propunere cu care ne prezentam, asa cum nu s-a tinut cont nici in momentul in care, acum cateva saptamani, in cladirea Guvernului, se discuta modificarea de Cod fiscal si am cerut premierului, care era presedintele de sedinta, sa supuna la vot, conform regulamentului de functionare a CNT (Consiliul National Tripartit n.r). Domnia sa a evitat cu dibacie pana la vot, pentru ca probabil ar fi fost intr-o situatie mai putin placuta in urma votului. Partenerii sociali, patronate, sindicate, majoritatea lor au fost impotriva intentiei Guvernului. Pe un mecanism evident, domnia sa ar fi trebuit sa dea niste raspunsuri publice. Asa a preferat sa dribleze regulamentul de functionare si nu e singura speta, pentru ca legile sunt incalcate cu seninatate, cu zambetul pe buze, dar in schimb stiu sa iasa si sa clameze in fata opiniei publice sau in fata structurilor europene, cu care chiar in saptamana aceasta am avut dialog, am avut discutii, cat de minunate sunt lucrurile in Romania, cat de bine merge dialogul social, cat respect exista intre Guvern si partenerii sociali, sindicate si patronate", a mai subliniat Costin.

Nu in ultimul rand, presedintele BNS a precizat ca in cadrul Consiliului National Tripartit el a sustinut 6 puncte pe agenda de lucru, unul dintre acestea fiind modificarile legii justitiei.

"As vrea sa mai fac o precizare, la afirmatia:"cum, astia de la sindicate s-au dat cu aia din societatea civila, dosarele justitiei?". Vreau sa va spun ca pe data de 27 iulie, la o intalnire pe care am avut-o aici, in Palatul Victoria, tot in cadrul intalnirii nationale tripartite, m-am dus si am sustinut sase puncte ca fiind puncte prioritare pe agenda de lucru, cu noul Guvern care fusese investit de circa 30 de zile. Unul dintre subiectele pe care le-am sustinut era si cel privitor la modificarile legii justitiei si de reforma din justitie. Chiar am cerut primului ministru si ministrului Justitiei, domnul Toader (Tudorel Toader, Ministrul Justitiei n.r) care era prezent acolo, sa organizeze o intalnire de lucru cu partenerii sociali. Avem mai multe pagini de amendamente, pe care doream sa le sustinem si doream sa ii convingem. Am constatat ca nici la o astfel de propunere, decenta, pe care am avansat-o, pentru a gasi niste solutii la masa dialogului, nici la o astfel de propunere nu au vrut sa ii dea curs. Iata, suntem la sfarsitul lunii noiembrie, au pasat discret proiectul de lege, proiectul de modificare, l-au adus la Parlament, sa mergem sa stam pe acolo, asa cum am stat si cu legea 153, cand stiti bine, am avut de a face cu o masinarie de vot. Una peste alta, vorbim despre acest dispret suveran care ii caracterizeaza, lucru care nu este in regula pentru o societate democratica, de aceea suntem in seara aceasta aici, cu toate ca unii pot spune, asa cum am auzit, de mai multe ori zilele acestea, "De ce Dumnezeu mergeti sa protestati in fata unei cladiri goale", a precizat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.

Update ora 20.15: Digi 24 titreaza ca sunt aproximativ 25.000 de oameni in acest moment in drum spre Parlament. Bulevardul Magheru este complet blocat.

Update ora 19.30: Televiziunile transmit ca protestul este unul dintre cele mai agitate pana acum. Oamenii sunt mai nervosi decat la protestele precedente si se scandeaza insistent "Ultima solutie, o noua revolutie!"

Update ora 19.30: Un grup de protestatari a vrut sa rupa cordonul de jandarmi, a fost un mic moment de tensiune, dar spiritele s-au calmat rapid.

Multimea a plecat spre Palatul Parlamentului.

Update ora 19.00: Circulatia rutiera a fost restrictionata, duminica seara, pe Soseaua Kiseleff, intre strada Arhitect Ion Mincu si Piata Victoriei, ca urmare a protestului organizat de mai multe organizatii neguvernamentale si confederatii sindicale, scrie Agerpres.

La protest sunt prezenti si jandarmi.

Intr-o postare pe pagina de facebook, Jandarmeria precizeaza ca ''asigura fara discriminare protectia tuturor persoanelor care aleg sa-si exprime opiniile in mod pasnic''.

Totodata, jandarmii fac un apel si le cer participantilor la manifestari sa respecte recomandarile sau indicatiile fortelor de ordine si sa sesizeze orice problema care ar putea afecta desfasurarea pasnica a manifestatiilor.

''Jandarmeria este o institutie echidistanta, care asigura ordinea si siguranta publica, garant al drepturilor constitutionale ale cetatenilor, cat timp acestia le exercita pasnic'', se mai arata pe pagina de facebook a Jandarmeriei Romane.

Mii de oameni sunt asteptati, incepand cu ora 18.00, in Piata Victoriei, la un protest la care mai multe ONG-uri si sindicate au chemat oamenii. La inceputul saptamanii, Platforma Romania 100 a postat un mesaj pe pagina de Facebook prin care anunta ca 39 de grupuri civice si organizatii neguvernamentale, precum si confederatiile sindicale Blocul National Sindical ( alcatuit din 34 de federatii profesionale) si Cartel Alfa ( alcatuit din 41 de federatii profesionale) cheama fiecare roman in strada, duminica, 26 noiembrie 2017, ora 18:00.

Sambata seara, fostul premier Dacian Ciolos a anuntat pe Facebook ca va fi la proteste.

"Pachetul de modificare a legilor justitiei trebuie retras complet din Parlament. Orice modificare ar trebui dezbatuta cu experti din sistemul judiciar, cu experti independenti si apoi consultata Comisia de la Venetia. Fara o abordare deschisa, participativa, prin care sa se demonstreze ca orice eventuale modificari sunt facute numai in interesul ameliorarii actului de justitie si nu pentru a servi interese personale ale unor politicieni aflati temporar la putere, orice astfel de initiativa nu poate starni decat suspiciune. Din toate aceste motive, duminica seara voi fi in strada, impreuna cu voi", a precizat Dacian Ciolos.

Protestele sunt programate duminica, de la ora 18.00, in Bucuresti si in aproape 80 de orase, precum si in strainatate, la Milano, Zurich, Birmingham si Paris.

In Capitala, manifestantii ar urma sa plece din Piata Victoriei la ora 19.30 in mars catre Parlament, cu mesajele "Nu scapati!", "Demisia!", scrie 9AM.ro.

"PSD-ALDE a intrat cu viteza in ultima faza pentru adoptarea legilor Justitiei: calendar accelerat in Parlament, mobilizare masiva in comisii, fortarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este ca Romania ajunge sa fie un stat capturat", se arata pe pagina evenimentului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri