Datele estimate pentru trimestrul I indica un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, in conditiile in care constructia bugetara prevedea un deficit de 6 miliarde lei, a anuntat premierul Ponta. El a adaugat ca pentru Romania, tara care vrea sa se dezvolte, excedentul bugetar nu este neaparat un lucru bun.

El a argumentat astfel ca Guvernul are posibilitatea sa diminueze cota standard de TVA de la 24% la 20% sau sa introduca TVA de 9% pentru produse alimentare de baza, incepand cu luna iunie. "Dupa trei luni, aveam prevazut un deficit in jur de 6 miliarde lei si, in loc sa fim pe deficit, suntem pe plus cu peste 1,5 miliarde lei. Deci, fata de ceea ce aveam in Legea bugetului de stat, pe primul trimestru sunt 7,5 miliarde lei", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Cifrele au fost prezentate intr-o conferinta programata la Guvern pentru ora 15:30, dupa ce Fondul Monetar International a publicat un raport privind consultarile periodice cu Romania, informatii aflate insa sub embargou pana vineri, la ora 16:00.

In raport se arata ca Romania nu are spatiu sa reduca taxele pana nu imbunatateste colectarea lor si administrarea veniturilor, FMI remarcand in acelasi timp reducerea dezechilibrelor, dar si incetinirea reformelor pe fondul incertitudinilor politice.

Executia bugetului general consolidat la finele lunii februarie s-a incheiat cu un excedent de 2,3 miliarde lei, respectiv 0,33% din PIB, fata de un deficit de 3,1 miliarde lei, (0,46% din PIB) inregistrat la aceeasi data a anului 2014.

La finele lunii ianuarie, excedentul a fost de 3,95 miliarde lei (0,56% din PIB). Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 33,8 miliarde lei in primele doua luni, reprezentand 4,8% din PIB. Incasarile au fost cu 10,9% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

Cheltuielile bugetare, in suma de 31,5 miliarde lei, au scazut in termeni nominali cu 6,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov declara ca a fost modificata programarea bugetara pentru ca maximul de cheltuieli publice sa fie realizate in trimestrele II si III, cele mai propice pentru proiectele publice, astfel ca deficitul de la mijlocul anului este estimat la 1,7% din PIB. Potrivit programarii bugetare, cheltuielile publice ar urma sa fie mai mici in trimestrul al patrulea, contrar trendului istoric. Guvernul s-a angajat pentru acest an sa se incadreze intr-un deficit de 1,83% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri