"Premierul Victor Ponta a declarat azi ca nu mai raspunde intrebarilor acelor jurnalisti care lucreaza la companii ce au datorii la stat (...) Domnul Ponta dovedeste prin aceste afirmatii ca are o intelegere gresita privind rolul presei intr-o societate democratica", spune ActiveWatch, potrivit Mediafax.

In cursul dupa-amiezii, premierul Victor Ponta, aflat la Parlament, a trecut prin fata unui grup de jurnalisti si, inainte ca acestia sa ii adreseze vreo intrebare, le-a cerut sa ii prezinte un bon fiscal daca vor sa obtina raspunsuri din partea lui.

"Sa aratati un bon fiscal daca vreti sa va raspund la intrebari!", a spus Ponta, dupa care a reluat ideea ca el raspunde doar celor care isi platesc taxele si a intrat in biroul presedintelui Senatului.

Senatorii au respins, miercurea trecuta, solicitarea procurorilor DNA pentru retinerea si arestarea senatorului PSD Dan Sova in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari. Chiar daca majoritatea senatorilor prezenti au votat "pentru", cererea a fost respinsa intrucat nu a fost intrunit votul majoritatii senatorilor, potrivit Statutului senatorilor si deputatilor. Pe de alta parte, potrivit Constitutiei, hotararile camerelor Parlamentului se adopta cu majoritatea voturilor membrilor prezenti.

Potrivit ActiveWatch, misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public "este exercitata prin intermediul unor persoane care practica aceasta meserie si care se numesc jurnalisti".

"Rolul lor este esential intr-o societate democratica, prin faptul ca asigura dreptul la libera si corecta informare a cetateanului/ publicului si atrag atentia asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalitatilor comise de zonele de putere din societate. Astfel, legamantul jurnalistului este fata de aceasta misiune si fata de public, nu fata de patronul sau. Dizolvarea jurnalistului in ciorba (adeseori stricata) a patronului este tot mai utilizata de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului si pentru a evita raspunsul la intrebari incomode", spune ActiveWatch.

Citeste si:

Totodata, ActiveWatch precizeaza ca "demersul legitim al premierului de a combate evaziunea fiscala nu trebuie sa afecteze dreptul publicului de a fi informat si activitatea jurnalistilor".

"Supararea legitima a domnului Ponta trebuie indreptata impotriva patronilor si administratorilor de presa, nu impotriva jurnalistilor", spune ActiveWatch.

Asociatia precizeaza ca, prin functia de inalt demnitar al statului roman, premierul trebuie sa respecte dreptul publicului de a fi informat in chestiuni de interes public, cele care privesc viata comunitatii.

"Aceasta presupune, in primul rand, o relatie corecta cu presa, inclusiv cu acei jurnalisti care deranjeaza prin intrebarile pe care le adreseaza sau prin opiniile pe care le exprima. Din functia pe care o detine, domnul Ponta are responsabilitatea de fi un model pentru restul demnitarilor si politicienilor din acesta tara, o tara in care jurnalistii continua sa fie jigniti, amenintati, hartuiti de diversi demnitari, oameni de afaceri, mai ales in provincie. Din pacate, prin aceasta declaratie, premierul nu face decat sa incurajeze astfel de comportamente ostile presei/jurnalistilor, iar declaratia sa constituie, chiar si involuntar, un atac la adresa libertatii presei. Victima acestui tip de cenzura sunt jurnalistii si cetatenii, nu patronii de presa", mai spune ActiveWatch.

Luni la pranz, la finalul sedintei Biroului Permanent National al PSD, Victor Ponta nu a dorit sa comenteze votul senatorilor PSD impotriva arestarii lui Sova si nici sa spuna daca acestia vor fi sanctionati, sustinand ca nu intelege intrebarea, el nedorind sa comenteze nici eventuale modificari ale Codului Penal, pe motiv ca nu cunoaste proiectul.