Disputa in Parlament: PSD propune pensii speciale, PNL propune majorarea alocatiilor copiilor

Parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, potrivit unui proiect aflat in discutia grupurilor parlamentare, deputatul PSD Petre Daea precizand ca pensia ar putea ajunge la 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate si ca proiectul a fost semnat de 250 parlamentari, inclusiv din opozitie.

Potrivit proiectului discutat, marti, la sedinta grupului deputatilor PSD, deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizatie urmand sa beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin inmultirea 0,55% din indemnizatia bruta lunara de parlamentar cu numarul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de cate ori se va majora sau indexa indemnizatia parlamentarilor si se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege, care inca nu a fost depus.

"Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Cuantumul il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara. Indemnizatia se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat sau senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data. Indemnizatia de parlamentar se cumuleaza cu cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public precum si cu orice alte venituri realizate. Indemnizatia este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate, se suporta din bugetul de stat. Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in MO", se arata in proiect.

Deputatul PSD Petre Daea, unul dintre initiatorii proiectului, a precizat ca este semnat de peste 250 de parlamentari, dintre care peste 87 sunt din opozitie. El a aratat ca prin acest proiect "se doreste sa se repare ce s-a stricat in guvernarea Boc, cand s-au taiat pensiile si salariile".

Citeste si:
Cum vrea Turcan să încurajeze părinții să scurteze concediul...
Cum vrea Raluca Turcan să...

"Acest proiect este initiat de peste 250 de deputati si senatori si se inscrie in logica de pana acum de a repara ce s-a stricat in guvernarea Boc. Cu alte cuvinte, sa readucem situatia care a fost in 2010, cand s-a luat aceasta masura de taierea pensiilor si a salariilor. Formula de calcul este o formula usoara, care a izvorat din experienta UE, care inseamna un procent de 0.55% din indemnizatia lunara a unui deputat sau senator. Ea rezulta in acest sens nivelul indemnizatiei din produsul de acest procent de 0,55% si numarul de mandate din Parlament ca deputat sau senator.De exemplu, pentru indemnizatia bruta de 7.000 cat este acum, pentru un mandat, pensia este undeva la 1.500 lei, pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maxima. Sunt trei praguri, pragul minim de 6 luni de zile, deci daca ai stat mai putin de 6 uni de zile nu beneficiezi de aceasta suma. Si in Parlamentul European este aceasta practica. Noi ne-am inspirat din aceasta lege a PE si deci este de la un mandat pana la 3 mandate. Daca sunt peste 4 mandate, nu mai conteaza", a explicat Daea.

El a mai aratat ca, in prezent, indemnizatia de parlamentar "nu este purtatoare de spor de vechime", motiv pentru care pensia ar fi afectata prin acest mod de calcul, iar proiectul de lege "pune in accord lucrurile".

"Este vorba de a pune in acord lucrurile. Indemnizatia unui parlamentar nu este purtatoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizatia existenta acum pensia este afectata prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, daca ai o suma de 5.000 lei, la aceasta suma un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime, in cazul acesta nu beneficiaza. Motiv pentru care, la calculul pensiei, erau aceste sume deformate cu procentul pe care il influenta sporul de vechime", a mai spus Daea.

El a adaugat ca actul normative este in lucru si ca impactul ar fi foarte mic, fiind vorba de aproximativ 100 de parlamentari. “Impactul este foarte mic, numarul parlamentarilor care beneficiaza de un asemnea mechanism este foarte mic, undeva la 100-100 si ceva.Din evidentele noastre erau 120 de pesnionari in 2010, acum sunt 110", a spus Daea.

Citeste si:
Turcan: O altă majorare a alocaţiilor ar duce la depăşirea...
Turcan: O altă majorare a...

El a mai aratat ca mai are putin si iese la pensie si beneficiaza de o pensie de 2.500 lei din sistemul public. "Eu mai am putin si sunt pensionar. Pentru 47 de ani, 8 luni si 5 zile de contributie, primesc o contributie de 2.500 de lei, la care se adauga aceasta de 4.000. Sunt 15 ani in care eu nu am beneficiat de spor de vechime", a explicat Daea.

El a mentionat ca sunt si alte categorii care au beneficiat de astfel de mecanisme de calcul al pensiei, cum sunt cei din Justitie sau aviatorii. "Sunt si alte categorii care au beneficiat de astfel de mecanisme de calcul, cei din justitie si aviatorii. La toti, la rand, am intervenit prin aceasta recalculare astfel incat sa aducem pensile la nivelul din 2010", a adaugat Daea.

El a precizat ca si parlamentarii din opozitie au semnat proiectul, care urmeaza sa fie depus cand va fi finalizat. "Binenteles ca opozitia a semnat. Sunt peste 260 de semnaturi si peste 87 de semnaturi de la opozitie.Actul normative este in dezbatere si vom avea si punctul de vedere al Guvernului si pozitia ministrilor de resort. Il depunem dupa ce il vom termina”, a adaugat Daea.

Parlamentarii nu sunt la prima initiativa de acest fel, anul trecut un proiect de lege al deputatului PSD Anghel Stanciu pe aceasta tema a fost discutat la Comisia de munca a Camerei Deputatilor, dar a fost uitat dupa ce ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat ca nu sustine proiectul.

Citeste si:
Franța vrea ca Parlamentul European să își reia activitatea la...
Franța vrea ca Parlamentul...

Pocora (PNL): PSD sa majoreze alocatiile copiilor la 200 de lei, nu doar pensiile parlamentarilor

Deputatul PNL Cristina Pocora a precizat, marti, ca liberalii nu sustin propunerea pentru revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari si a cerut PSD sa promoveze si cresterea alocatiei pentru toti copiii la 200 de lei, acuzandu-l pe premierul Ponta de ”duplicitate si lasitate”.

Pocora arata intr-un comunicat de presa ca, ”desi este foarte adevarat ca indemnizatiile si pensiile parlamentarilor romani sunt cele mai mici din Uniunea Europeana, in acelasi timp, insa, la nivelul Uniunii Europene media alocatiei de stat pentru copii este de 210 euro, in vreme ce in Romania alocatia unui copil este de doar 9 euro, cifra care plaseaza tara noastra in coada listei la nivel mondial”.

”Daca tema pensiilor parlamentarilor este necesara si impune o rezolvare, atunci cel putin la fel de necesara, dar mai urgenta este marirea alocatiei pentru copii. PNL nu sustine propunerea pentru revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari si considera ca majorarea alocatiilor este ceea ce ar trebui sa-i preocupe intai pe alesi, inainte de propriile beneficii. Prin urmare, cer majoritatii controlate de PSD ca, pe langa legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor, sa promoveze si cresterea alocatiei pentru toti copiii la 200 de lei”, afirma deputata liberala.

Potrivit Cristinei Pocora, ”Victor Ponta si PSD dau inca o data dovada de duplicitate”. ”Dupa ce anul trecut, prim-ministrul declara ca nici el, nici partidul pe care il conduce nu sustin legea privind pensiile speciale pentru parlamentari, azi acest act normativ a fost discutat de catre deputatii PSD”, arata aceasta.

Pocora il acuza pe premierul Ponta si de ”lasitate”. ”Seful PSD este plecat din tara chiar in ziua in care partidul pe care il conduce discuta legea pensiilor speciale pentru parlamentari. La fel a fugit de responsabilitate si in martea neagra. Si la fel a procedat in cazul Rosia Montana, cand a declarat ca in calitate de prim-ministru sustine exploatarea, dar in calitate de deputat va vota impotriva”, a aratat ea.

Parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, potrivit unui proiect aflat in discutia grupurilor parlamentare, deputatul PSD Petre Daea precizand ca pensia ar putea ajunge la 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate si ca proiectul a fost semnat de 250 parlamentari, inclusiv din opozitie. Potrivit proiectului discutat, marti, la sedinta grupului deputatilor PSD, deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizatie urmand sa beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin inmultirea 0,55% din indemnizatia bruta lunara de parlamentar cu numarul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de cate ori se va majora sau indexa indemnizatia parlamentarilor si se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege, care inca nu a fost depus.

Deputatul PSD Petre Daea, unul dintre initiatorii proiectului, a precizat ca este semnat de peste 250 de parlamentari, dintre care peste 87 sunt din opozitie. El a aratat ca prin acest proiect "se doreste sa se repare ce s-a stricat in guvernarea Boc, cand s-au taiat pensiile si salariile".

"Acest proiect este initiat de peste 250 de deputati si senatori si se inscrie in logica de pana acum de a repara ce s-a stricat in guvernarea Boc. Cu alte cuvinte, sa readucem situatia care a fost in 2010, cand s-a luat aceasta masura de taierea pensiilor si a salariilor. Formula de calcul este o formula usoara, care a izvorat din experienta UE, care inseamna un procent de 0.55% din indemnizatia lunara a unui deputat sau senator. Ea rezulta in acest sens nivelul indemnizatiei din produsul de acest procent de 0,55% si numarul de mandate din Parlament ca deputat sau senator.De exemplu, pentru indemnizatia bruta de 7.000 cat este acum, pentru un mandat, pensia este undeva la 1.500 lei, pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maxima. Sunt trei praguri, pragul minim de 6 luni de zile, deci daca ai stat mai putin de 6 uni de zile nu beneficiezi de aceasta suma. Si in Parlamentul European este aceasta practica. Noi ne-am inspirat din aceasta lege a PE si deci este de la un mandat pana la 3 mandate. Daca sunt peste 4 mandate, nu mai conteaza", a explicat Daea.

El a mai aratat ca, in prezent, indemnizatia de parlamentar "nu este purtatoare de spor de vechime", motiv pentru care pensia ar fi afectata prin acest mod de calcul, iar proiectul de lege "pune in acord lucrurile".

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri