Nicusor Constantinescu a luat legatura in luna martie, cand era in arest la domiciliu, cu conducerile Telegraf si TV Neptun, disctandu-le sa scrie materiale despre "nevinovatia" sa si amenintandu-i: "Pana in ziua in care o sa va ia si pe voi sa va aresteze, sa vedeti cum este!", spun procurorii DNA.

Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA Constanta, in stare de arest la domiciliu, intr-un dosar in care ar fi prejudiciat cu peste opt milioane de euro judetul Constanta, scrie Mediafax.

In noul dosar, Nicusor Constantinescu este acuzat de abuz in serviciu (trei infractiuni, din care doua in forma continuata), constituire a unui grup infractional organizat si conflict de interese (noua infractiuni, din care cinci in forma continuata).

Procurorii DNA Constanta arata, in rechizitoriul trimis instnatei, ca din continutul interceptarilor telefonice rezulta ca Nicusor Constantinescu exercita o ”influenta covarsitoare” asupra conducerii cotidianului Telegraf si asupra televiziunii TV Neptun.

Astfel, in perioada in care se afla in arest la domiciliu, Nicusor Constantinescu a luat legatura, fie direct, fie indirect, cu reprezentantii celor doua canale media, carora le-a trasat politica editoriala, comandand ample campanii de presa indreptate in sprijinul pozitiei sale procesuale si impotriva Directiei Nationale Anticoruptie.
"Este de mentionat, in acest context, ca inculpatul avea o pozitie de totala si necontestata autoritate asupra conducerii ziarului si televiziunii carora le-a dictat ce subiecte sa abordeze si cat de des sa o faca, le-a livrat materiale, i-a amenintat si le-a reprosat atitudinea de pasivitate pe care, in opinia sa, o manifestasera fata de situatia sa, dupa ce instanta luase fata de el masura arestului la domiciliu", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii au atasat la dosar si transcrierea unei discutii telefonice interceptate, care a avut loc in 12 martie, in care Nicusor Constantinescu ii imputa directorului ziarului Telegraf, Monalisa Popa, lipsa de sustinere si implicare a cotidianului in sprijinirea pozitiei sale.

"CND: Bai Mona ce se intampla la voi acolo, ma? Eu…Ati dat luni un material, doua pagini mari cu ce mi s-a intamplat mie si mai departe nu mai scrie nimeni nimica, ma, manca-ti-as, zici ca… totul e ok! Scriu doar astia care mananca cacat de mine si de Sorin si de Mazare! Nu se poate! Chiar asa, trebuie sa va spun, eu nu pot sa fac conferinta de presa, dar cand l-a retinut pe Strutinsky si l-a arestat, am facut o conferinta de presa publica!
PM: Da, da, da...
CND: Care ar trebui reluata in permanenta ca si tema, da?! Pe urma ati fost controlati voi, Telegraf Advertising, toate firmele astea, de catre DNA! Pe urma a aparut in dosarul meu acest lucru, da? Si la TV Neptun, Soti, si la Telegraf, ca eu as fi facut! Voi nu scrieti nimic din chestiile astea? Ca sunt docu… Scriu astia din rechizitoriu din Ziua de Constanta si din alte publicatii pro acestui... sistem care ne uraste si voi nu faceti?! Ce ati dat? Eu stau acasa si citesc in fiecare zi! Ati dat luni o pagina jumate si atat! Si in rest, ati dat interviuri cu domnul vicepresedinte Dragomir, care ... ce smecher este el, ca parca el nu a votat alaturi cu mine consiliile… si hotararile de consiliu pe care sunt acuzat! El nu poate fi intrebat: «Bai, dar tu ai votat ilegal programele de sport pentru volei, pentru handbal, rugby? Ai votat penal, ca Constantinescu? Matale, domnu’ cutare, ai votat penal hotararea cutare? Nu esti la fel de vinovat, daca e sa fie cineva vinovat, ca si presedintele, tu, vicepresedinte, si ceilalti consilieri judeteni»?

PM: Am inteles...
CND: Nu-i normal sa puneti aceste probleme?!!! Trebuie sa va sun eu, ca sa vi le spun?
PM: Am inteles, am inteles.
CND: Ma, ti-am mai spus de cateva ori si nici nu mai te sun, ma, si nici nu mai dau nicio relatie! Eu nu va spun voua ce aveti de spus, dar daca eu sunt acuzat, ca pe baza de licitatie publica v-am platit bani voua, la TV Neptun si la alte… si voi nu scrieti nimica, inseamna ca ne meritam soarta, ma! Toti!!!
PM: Am inteles, o sa dam...
CND: Astazi sunt… Astazi, astazi, cand vorbim, este joi, da? 12 martie, sunt din 19 februarie arestat !!! Trebuia scris in fiecare zi, a 11-a zi, a 15-a zi, ce se intampla cu proiectul ala, ce se intampla cu minciunile alea? Ce, dau ieri Evenimentul Zilei, tu nu vezi ce scriu? Din rechizitoriul meu? Ca am vorbit eu cu avocatul lu… Mocanu, adica eu nu am voie sa vorbesc cu avocatul Mocanu, care e si avocatul meu, sa-l intreb: «Ma, cine l-a judecat pe prietenul meu Strutinsky Sorin al meu, care e de 30 de ani, asa cum am spus in conferinta de presa?!»”
PM: Nu e niciun secret...
CND: E vreun secret??? Da …? Nu scrie pe magistrati.ro cine sunt judecatorii, ce studii au absolvit ??? Este vreun serviciu paralel, cum spune DNA si aceasta jigodie imputita de Andrei, de aici??? Da’ voi… nu va intereseaza si voi nu luptati pentru noi ma, stati linistiti, va luati salariul bine mersi, intelegi ? Si va doare in cur de tot ce se intampla! Intelegi ??? Pana in ziua in care o sa va ia si pe voi sa va aresteze, sa vedeti cum este, intelegi?
PM: Stii ca nu e asa...
CND: Cum sa nu stiu, deci nu exista nicio strategie, nimic, da??? Eu sunt acasa, sunt arestat, nu mi-e interzis sa vina presa la mine, dar nu esti in stare, nici tu, nici nimeni dincolo la televiziune, nimeni, dati … asa, stiri care vin, cum vrea unul sau altul!
PM: Am inteles, o sa...
CND: Ai inteles pe dracu’, nu ai inteles nimic, ma!!!
PM: Ei...(vol.57, filele 28-30)", potrivit interceptarii din dosar.

Anchetatorii sustin ca, din tonul discutiei, se desprinde "dominarea clara" a lui Nicusor Constantinescu asupra directorului cotidianului Telegraf, Monalisa Popa, ale carei replici sunt, in general, "da" sau "am inteles".

In urma acestor discutii, reprezentantii cotidianului Telegraf s-au conformat solicitarilor lui Nicusor Constantinescu si au declansat o campanie, constand in publicarea a cate unui articol pe zi, in sustinerea pozitiei acestuia si in incercarea de a proba netemeinicia acuzatiilor formulate impotriva presedintelui suspendat al CJ Constanta. Astfel, din 13 martie si pana in 4 aprilie, cu exceptia duminicilor, cand ziarul nu apare, cotidianul Telegraf a publicat zilnic cate un articol in sprijinul nevinovatiei lui Nicusor Constantinescu, "imprejurare care confirma existenta unei influente deosebite a inculpatului asupra ziarului a carui politica editoriala o controleaza in mod direct si nemijlocit", au scris procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii prezinta in dosar si transcrierea interceptarii unei alte discutii, din 13 martie, intre Nicusor Constantinescu si martorul Gabriel Constantin Diceanu, in care presedintele suspendat al CJ Constanta ii reprosa insuficienta expunere mediatica a apararii sale.

"CND – Da? Nici… nimeni de la presa… nimeni nu face o… prezentare a apararii mele, da? Graduala! Pe problema aia, pe problema… nimeni, nu zice nimic! Absolut nimic! Si eu ce sa fac, ca te-ai imbolnavit tu? Fac si pe… n-am voie sa fac anumite chestii, dupa cum stii!
DGC – Eu am vazut… stiu, pai da ? pai i-am spus lui Victor, da eu am vazut astea date-n presa, cel putin in presa locala!
CND – Bai, Gabi, hai, ma ! (Injuratura obscena) Facem misto unul de altul sau ce facem?
DGC – Nu…
CND – N-ai vazut nimica, ma!!! Au scris unii in ziar, o pagina jumate si atat!!! Ai vazut o… (cuvant obscen). Si-ai mai vazut o emisiune de un sfert de ora in care a vorbit VICTOR RADU, de 2 lei! Aia ai vazut tu!
DGC – Si stiri…
CND – Ce-am vazut si eu! da? Atat!!! Nu-i normal sa fie o campanie zilnica, ma, baiatule??? Ti-am explicat romaneste!
G – Da, dom’le, am inteles, o sa se faca!
.....................................................................................................................................
CND – Ia de la Carmen Banioti – Banioti, toate documentele din dosar, ce-am depus noi, da?
G – Da, da.
CND – Si… vis-a-vis de… de minciunile astea cu incalcarea controlului judiciar, de care ti-am spus, si vis-a-vis de toate hotararile de consiliu, inclusiv punctul de vedere al prefectului, care ne-a scris si ai copie dupa asta, ca sunt legale hotararile si dispozitia nr. 7, pentru care sunt acuzat ca… cutare ! dati-le, ca presa nu are, ma, baiatule, ma!!! Nu are ce spun eu! Am vorbit cu Ciutacu, mi-a zis «domn’ Constantinescu, eu nu stiu ce sa… eu ce vad, ce vad scrie-n presa, daca mie nu-mi da nimeni, eu ce sa fac? Nu trebuie sa ma conving si eu de o realitate, acuzatiile care se fac, apararea dumneavoastra, ce-ati depus la dosar, ce-a spus prefectul, sunt valabile, nu-s valabile…» Si normal!
G – Da.
CND – Eu nu stiu, ca eu nu am… fiind acasa, eu nu am… o… hartiile care s-au depus la dosar vis-a-vis de… dosarul asta cu arestarea! Ultima. Alea sunt la Carmen Banioti, care trebuia matale sa le iei sa le dai la presa! Da!
G – Am inteles.
CND – Da…
G – Bine, bine.
CND – Si sa coordonezi zilnic treaba asta, da?", conform transcrierii interceptarii telefonice.
Procurorii sustin ca si din aceasta conversatie se remarca aceeasi atitudine de autoritate a lui Nicusor Constantinescu si "pozitia net superioara" a acestuia fata de interlocutorul sau, caruia ii da ordine directe si ii face reprosuri, folosind uneori un limbaj licentios.

In rechizitoriu este redata si o discutie telefonica din 13 martie, intre Nicusor Constantinescu si un barbat necunoscut, notat in redare cu X:

"X – Da.
CND – Ai primit alea?
X – Am primit, acuma ii dadeam si lu’… VICTOR RADU.
CND – Asa, da-i exact cum ti-am dat eu scris, ca e punctual facut !
X – Da. Da, le transmit si colegilor…
CND – Citeste ca sa intelegi si tu, da-i si lui VICTOR RADU ca stie subiectul, pentru ca a fost la NEW YORK si-l ajut cu treaba asta, da?
X – Da ! Da, da, da, normal !
CND – Si da-i si interviul, tot, brut, sa faca ce vor si ei, nu numa’… nu dai numai o stire de 2 minute! Da tot… ce ti-am dat interviul!
X – Acuma-l trimit pe tot la Constanta, VICTOR RADU mi se pare ca s-a apucat de… s-a apucat deja de scris.
CND – Bine. Sa traiesti.
X – Ca noi am fost pe acolo. Bine, la revedere.
CND – Pa."

Persoana identificata cu numele Victor Radu este reporter in departamentul Social Politic al Televiziunii TV Neptun, detinuta de SC Soti Cable Neptun SRL, au precizat procurorii.
"In legatura cu discutia redata mai sus, se remarca imprejurare ca inculpatul are puterea de a solicita ca televiziunea amintita sa difuzeze materiale scrise de el, intocmai cum fusesera intocmite, interlocutorul sau conformandu-se fara proteste sau obiectiuni Astfel cum am aratat anterior, aceste convorbiri telefonice, coroborate cu veritabila campania de presa pornita de cotidianul Telegraf si Televiziunea TV Neptun, in sustinerea nevinovatiei inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel, la cererea acestuia, demonstreaza fara dubiu influenta pe care acesta o exercita asupra trustului de presa, pe care de altfel il finanta din fonduri publice precum si autoritatea si prestigiul de care el se bucura in fata conducatorilor ziarului si televiziunii a caror politica editoriala o coordona in mod direct si nemijlocit", au mai scris procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat ca motivul pentru care Nicusor Constantinescu "se bucura de asemenea puteri" este strans legat de infractiunile de conflict de interese investigate in dosar, pentru calitatea acestuia de fondator al ziarului si al postului de televiziune, relatiile comerciale si de prietenie cu Sorin Strutinsky si importantele sume din fonduri publice de care mijloacele media au beneficiat de-a lungul timpului ca urmare a contractelor acordate de presedintele suspendat al CJ Constanta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri