Camera Deputatilor a adoptat cu 290 voturi pentru, 5 impotriva si 20 de abtineri, proiectul de lege privind partidele politice, stabilind posibilitatea infiintarii unui partid cu trei membri fondatori si eliminand criteriul teritorial.

Deputatul PSD Gabriela Podasca a spus ca PSD sustine acest proiect, fiind una dintre cele "mai curajoase legi" si va duce la o crestere a interesului oamenilor pentru politica, la o mai buna comunicare cu cetatenii. Deputatul UDMR Marton Arpad a aratat ca Uniunea sustine acest proiect, fiind de accord cu ideile de baza ale acestei legi, dar considera ca problema este ca, in corelare cu celelate legi, partidele mici vor disparea la primele alegeri parlamentare si locale, scrie Mediafax.

Deputatul PNL Ionut Stroe a declarat ca PNL sustine acest proiect care “reflecta realitatile sociale si valrofica principiul constitutional al pluralismului, aduce o competitie mai corecta si transparenta”. Proiectul prevede posibilitatea infiintarii unui partid cu trei membri, astfel ca lista semnaturilor de sustinere va cuprinde cel putin trei membri fondatori, fata de 25.000 de membri fondatori (domiciliati in cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete, asa cum prevedea legea in vigoare).

Prevederile creeaza posibilitatea de a infiinta partide locale, independent de diviziunea adminstrativ-teritoriala existenta, reduce numarul de semnaturi necesare pentru inscrierea in alegeri, pentru toate tipurile de alegeri. Desemnarea de candidati, de catre un partid politic, singur sau in alianta, nu se mai raporteaza la doua campanii electorale parlamentare succesive, ci la doua campanii electorale succesive, cu exceptia celei prezidentiale. Printre modificarile aduse de propunerea legislativa se mai afla eliminarea codului numeric pesonal (CNP-ului) din lista semnaturilor de sustinere a membrilor fondatori. Senatul a adoptat proiectul in 22 aprilie, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Camera Deputatilor a adoptat cererea de reexaminare a presedintelui la legea finantarii partidelor

Camera Deputatilor a adoptat cu 296 voturi "pentru", 15 abtineri si 6 voturi "impotriva", cererea de reexaminare a presedintelui la legea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale, stabilind ca imprumuturile facute partidelor vor trebui restituite in maximum 3 ani. Deputatul PNL Mihai Voicu a spus ca legea contine o reforma "extrem de curajoasa" si introduce prevederi care diminueaza legaturile nefiresti intre candidati si partide. "Astfel, vom fi nevoiti sa facem o campanie electorala indreptata catre cetateni", a aratat Voicu.
Deputatul PSD Marian Neacsu a afirmat ca legea este primul element de reforma facut in ultimii 25 de ani, intrandu-se astfel "intr-o logica a democratiei". Deputatii au adoptat raportul comisiei la cererea presedintelui de reexaminare a legii finantarii partidelor, stabilind ca imprumuturile facute partidelor vor trebui restituite in maximum 3 ani, se vor face prin virament bancar si cele care nu sunt restituite in termen sunt considerate donatii.

Camera a adoptat legea alegerilor locale; Primarii, alesi intr-un tur. Presedintii CJ, de membrii CJ

Camera a adoptat cu 278 voturi pentru, 22 impotriva si 14 abtineri, proiectul de lege privind alegerilor locale, stabilind ca presedintii Consiilor Judetene vor fi alesi indirect prin vot secret al consilierilor judeteni, cu majoritate simpla, iar primarii vor fi alesi intr-un singur tur. Reprezentantii PSD au spus ca sustin proiectul de lege, in timp ce cei ai PNL au aratat ca au retineri in privinta modului alegerii primarilor si presedintilor Consiliilor Judetene.

Deputatul PNL Ioan Oltean a aratat ca PNL sustine ca alegerea primarilor si a presedintilor CJ sa se faca in doaua tururi de scrutin.
Liderul deputatilor PNL Ludovic Orban a spus ca toti primarii PNL au cerut sa se mentina alegerea intr-un singur tur, insa, PNL sustine doua tururi deoarece "trebuie legiferat in intersul comunitatilor locale si pentru democratie". Propunerea nu a fost acceptata de plen. Deputatul UDMR Marton Arpad a aratat ca nu este de acord cu pragul de 5%, mentionand ca, astfel, partidele mici nu au nicio sansa si ca e mai usor sa se candideze independent, decat din partea unor partide mici. Potrivit celor adoptate de deputati, presedintii Consiliilor Judetene, dar si vicepresedintii si viceprimarii vor fi alesi in mod indirect, prin vot secret de consiliul judetean, cu majoritate simpla. Acestia vor putea fi demisi, insa, la initiativa a cel putin o treime din numarul consilierilor judeteni, cu majoritate calificata, adica voturile a doua treimi din numarul total, si motivat. O alta prevedere a proiectului de lege adoptata este ca primarii se vor alege intr-un singur tur, ca si in prezent.

Camera Deputatilor a aprobat noul regulament propriu

Camera Deputatilor a adoptat cu 215 voturi pentru, 8 impotriva si 97 abtineri, modificarea regulamentului propriu care stabileste, intre altele, ca revocarea presedintelui Camerei se face la propunerea liderului de grup din care face parte, prevedere criticata de liberali. Anterior, in luna martie, modificarea regulamentului Camerei fusese respinsa de Camera Deputatilor, reprezentatii PNL criticand prevederea privind revocarea presedintelui Camerei, dar si reglementarile referitoare la imunitatea deputatului.

In noul regulament, au fost modificate prevederile referitoare la imunitatea parlamentara, eliminandu-se faptul ca cererile de arestare preventiva, retinere si perchezitie a deputatului trebuiau sa cuprinda motive temeinice si concrete si introducand faptul ca aceste cereri trebuie motivate "in fapt si in drept", punand in acord cu decizia CC. A ramas insa prevederea referitoare la revocarea presedintelui Camerei care se face numai la propunerea liderului de grup din care face parte. Astfel, presedintele Camerei va putea fi revocat inainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminandu-se posibilitatea revocarii acestuia la schimbarea majoritatii.

Noul regulament mai prevede termene in cazul cererilor de incepere de urmarire penala a unui deputat fost ministru, astfel incat comisia juridica trebuie sa prezinte Biroului Permanent in 5 zile o estimare a timpului de studiere a dosarelor, iar Biroul Permanent va fixa un termen pentru raport, dar nu mai mare de 14 zile. Regulamentul mai instituie si "ora prim-ministrului" odata pe luna, la inceputul fiecarei luni calendaristice si faptul ca deputatilor absenti nemotivati li se va retine 1% din indemnizatia bruta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri