Presedintele a fost prezent la Templul Coral din Bucuresti, la evenimentul-dezbatere ”Decalogul - fundament al justitiei” organizat de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania. Seful statului a purtat pe cap, la eveniment, kipa, scufia traditionala evreiasca, potrivit Mediafax.

Klaus Iohannis a precizat in discursul sustinut la eveniment ca cea dintai datorie a sa, pentru ca este pentru prima oara in Templul Coral, este sa ureze tuturor cetatenilor romani de credinta iudaica, precum si familiilor din Israel sau de pretutindeni, pace in suflete si multa sanatate.

”In acest loc, care a insotit vreme de trei secole bucuriile si tristetile comunitatii evreiesti, dati-mi voie sa aduc, totodata, un omagiu tuturor celor care au suferit pentru credinta lor iudaica. Amintindu-le memoria, astazi, aici, e o datorie de onoare. In viata romaneasca, comunitatea evreiasca a impulsionat dezvoltarea economica, a alimentat viata culturala, a imbogatit identitatea noastra. De aceea, generatiile anterioare merita cuvantul meu bun si mai ales convingerea adanca a faptului ca Romania va este astazi recunoscatoare pentru ceea ce suntem ca natiune”, a spus seful statului.

Presedintele a amintit ca, asa cum a anuntat la inceputul mandatului, isi respecta promisiunea de a lua parte la ceremonii religioase ale cultelor legal recunoscute in Romania. Iohannis a mentionat ca aceasta nu este insa o vizita de curtoazie, ci o prezenta fireasca in sanul unor oameni pe care ii pretuieste pentru increderea cu care sprijina cel mai demn drum cu putinta: o Romanie democratica, ferm atasata valorilor europene si euroatlantice.

Citeste si:

”Sunt convins ca o Romanie care incurajeaza diversitatea si toleranta este o tara mai puternica si mai prospera”, a apreciat presedintele. Potrivit lui Klaus Iohannis, prezenta sa in acest lacas de cult mozaic, loc de rugaciune, de adunare si de invatatura, este un semn al pretuirii si al sperantei.

”Al pretuirii pentru ceea ce ati cladit si continuati sa claditi pentru Romania. Si al sperantei ca intreaga comunitate evreiasca va contribui si maine, alaturi de familiile voastre din Israel, prin fapte si prin idei, la viitorul nostru comun”, a mai afirmat seful statului, incheindu-si discursul cu urarea: Chag Shavuot Sameach!”

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit ultimul la acest eveniment desi initial pe program figura ca al doilea vorbitor, dupa Patriarhul BOR, Preafericitul Daniel. Deputatul Aurel Vainer a explicat, ulterior, ca a fost ”o inadvertenta” in program.

"Au fost niste inadvertente in program. S-a convenit initial ca primul sa fie vorbitor Preafericitul Patriarh, al doilea presedintele Romaniei. Intre timp a aparut o informatie ca s-a schimbat programul si a fost un lucru total neplacut mai cu seama pentru mine care am girat acest eveniment", a afirmat Vainer.