Documentele justificative au fost cerute Parlamentului de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica a Parchetului instantei supreme, au declarat sursele citate. Potrivit acelorasi surse, documentele solicitate de procurori vizeaza parlamentari din toate partidele, noteaza Mediafax.

In ultimii ani, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul ICCJ sa faca verificari in cazul unor actuali si fosi deputati si senatori, care si-au angajat rude in birourile lor parlamentare. In mai multe cazuri, Parchetul ICCJ, a facut cercetari pentru conflict de interese si a trimis in judecata dosarele in care sunt acuzati fosti si actuali parlamentari.

Potrivit Codului penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Conform prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective. Persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului.

Sursa foto: Mediafax Foto