"Voi participa astazi si maine la summitul Uniunea Europeana - Comunitatea Statelor Latino-Americane. Este al saptelea summit al Uniunii Europene cu tarile Americii Latine si al doilea in format care include si zona Caraibilor. Mizele acestui summit sunt o relatie interregionala revigorata, o agenda comuna actualizata si stabilirea unor pozitii convergente in problemele globale. Summitul de la Bruxelles este important din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte America Latina si Caraibi reprezinta o regiune stabila din punct de vedere politic, iar pe de alta parte este un contributor net la cresterea economica globala. Summitul va face o evaluare a stadiului actual al parteneriatului UE-America Latina si Caraibi. Avem in vedere adoptarea unui plan de actiune pentru perioada urmatoare, care sa concretizeze acest parteneriat si sa-l faca functional si eficient", a afirmat Klaus Iohannis, scrie Mediafax.

Seful statului a precizat ca la summit vor fi adoptate o Declaratie politica si o Declaratie privind dialogul si cooperarea sectoriala, in care vor fi precizate obiectivele pentru Uniunea Europeana si statele CELAC pentru perioada urmatoare. "Pe acest fond, voi sustine la Bruxelles cele trei obiective ale summitului: consolidarea dialogului politic, dezvoltarea legaturilor economice si cooperare extinsa", a spus Iohannis.

"Pentru Romania, ca tara de origine latina, dezvoltarea unui parteneriat biregional UE-America Latina si Caraibi prezinta un interes deosebit. Participarea la programele de cooperare dintre aceste regiuni deschide noi oportunitati pentru o colaborare mai stransa cu statele latino-americane, inclusiv, sigur, in domeniul economic", a mai spus presedintele.

Klaus Iohannis si-a exprimat speranta ca summitul "va reprezenta un moment de referinta pentru parteneriatul Uniunii Europene cu statele din America Latina si Caraibi". La Summitul UE-CELAC, care se desfasoara miercuri si joi, la Bruxelles, vor participa lideri din peste 60 de state din UE si America Latina si Caraibi.