Victor Ponta, dezamagit de Iohannis

Premierul Victor Ponta s-a declarat dezamagit de presedintele Klaus Iohannis, pe care il acuza ca, in ultimele zile, a renuntat la rolul sau de arbitru, potrivit unui interviu acordat in exclusivitate publicatiei franceze L'Express.

"Am fost dezamagit. In ultimele sase luni, el a jucat rolul de arbitru de care tara are nevoie. Dar in ultimele zile a fost de o singura parte, aceea a partidului sau. Cred ca este suspus unor presiuni mari din partea anturajului. Remarc de altfel ca am fost chemat la DNA exact in momentul in care opozitia a depus o motiune de cenzura in Parlament. Nimeni nu crede intr-o coincidenta", a declarat Ponta pentru publicatia franceza, vineri, inainte de votul motiunii de cenzura, potrivit Mediafax.

Ponta a adaugat, de asemenea, ca opozitia s-a "servit de procurori in scop politic". Intrebat daca intentioneaza sa demisioneze, el a afirmat ca daca judecatorii decid ca este vinovat, se va retrage. "Procurorii pot sa ma acuze, dar justitia o fac judecatorii. Pentru moment, eu nu am comparut niciodata in fata unui judecator", a declarat el.

Intrebat ce crede despre rolul activ jucat de DNA in ultimele luni, Ponta a declarat ca Romania are nevoie de o justitie independenta, dar si de o putere executiva si una legislativa puternice. "Niciuna dintre aceste trei forte nu trebuie sa preia puterea asupra celorlalte, altfel se termina cu separarea puterilor - aceasta idee franceza, draga lui Montesquieu...", a explicat el.

Referindu-se la procedurile initiate de parlamentari ai PSD privind diminuarea puterii judiciare, el a afirmat ca "ministrul Justitiei si Guvernul au criticat aceste actiuni". "Parlamentul nu trebuie sa suplineasca justitia. Problema este ca Parlamentul si justitia s-au implicat intr-o disputa si ca aceasta lupta devine o afacere personala. Intr-un astfel de joc, toata lumea pierde", a precizat premierul roman.

Citeste si:
Un congolez candidează la primăria unei comune din Giurgiu
Un congolez candidează din...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

Rugat sa comenteze faptul ca, de la preluarea functiei, in 2012, aproximativ zece ministri din Guvernul sau au avut probleme cu justitia, ceea ce ii face dificila guvernarea, Ponta a afirmat ca niciun membru al Cabinetului sau nu a fost acuzat de coruptie pentru un act comis in timpul mandatului de ministru, ci pentru fapte care dateaza din perioade anterioare.

"Refugiindu-va in spatele imunitatii, lasati impresia ca sunteti deasupra legii. Totusi, poporul roman cere moralizarea vietii politice. De altfel, pe aceasta tema v-a si invins Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale din aceasta iarna", i-a spus reporterul L'Express.

Premierul roman a subliniat insa ca aceasta procedura este prevazuta de Constitutie si nu depinde de el, adaugand ca nu a fost niciodata acuzat de coruptie. "Dar astazi, sa vorbesti despre coruptie, este la moda. Guvernul este cel care trebuie sa combata coruptia? Nu, ci justitia. Guvernul are un alt rol: acela de a crea conditiile dezvoltarii economice si sociale", a declarat el, adaugand ca "aceasta criza trebuie sa inceteze". "Eforturile noastre nu trebuie ruinate de luptele politice", a conchis premierul.

Citeste si:
Iohannis: Începutul anului școlar a fost un succes
Iohannis: Începutul anului...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri