"Am fost dezamagit. In ultimele sase luni, el a jucat rolul de arbitru de care tara are nevoie. Dar in ultimele zile a fost de o singura parte, aceea a partidului sau. Cred ca este suspus unor presiuni mari din partea anturajului. Remarc de altfel ca am fost chemat la DNA exact in momentul in care opozitia a depus o motiune de cenzura in Parlament. Nimeni nu crede intr-o coincidenta", a declarat Ponta pentru publicatia franceza, vineri, inainte de votul motiunii de cenzura, potrivit Mediafax.

Ponta a adaugat, de asemenea, ca opozitia s-a "servit de procurori in scop politic". Intrebat daca intentioneaza sa demisioneze, el a afirmat ca daca judecatorii decid ca este vinovat, se va retrage. "Procurorii pot sa ma acuze, dar justitia o fac judecatorii. Pentru moment, eu nu am comparut niciodata in fata unui judecator", a declarat el.

Intrebat ce crede despre rolul activ jucat de DNA in ultimele luni, Ponta a declarat ca Romania are nevoie de o justitie independenta, dar si de o putere executiva si una legislativa puternice. "Niciuna dintre aceste trei forte nu trebuie sa preia puterea asupra celorlalte, altfel se termina cu separarea puterilor - aceasta idee franceza, draga lui Montesquieu...", a explicat el.

Referindu-se la procedurile initiate de parlamentari ai PSD privind diminuarea puterii judiciare, el a afirmat ca "ministrul Justitiei si Guvernul au criticat aceste actiuni". "Parlamentul nu trebuie sa suplineasca justitia. Problema este ca Parlamentul si justitia s-au implicat intr-o disputa si ca aceasta lupta devine o afacere personala. Intr-un astfel de joc, toata lumea pierde", a precizat premierul roman.

Citeste si:

Rugat sa comenteze faptul ca, de la preluarea functiei, in 2012, aproximativ zece ministri din Guvernul sau au avut probleme cu justitia, ceea ce ii face dificila guvernarea, Ponta a afirmat ca niciun membru al Cabinetului sau nu a fost acuzat de coruptie pentru un act comis in timpul mandatului de ministru, ci pentru fapte care dateaza din perioade anterioare.

"Refugiindu-va in spatele imunitatii, lasati impresia ca sunteti deasupra legii. Totusi, poporul roman cere moralizarea vietii politice. De altfel, pe aceasta tema v-a si invins Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale din aceasta iarna", i-a spus reporterul L'Express.

Premierul roman a subliniat insa ca aceasta procedura este prevazuta de Constitutie si nu depinde de el, adaugand ca nu a fost niciodata acuzat de coruptie. "Dar astazi, sa vorbesti despre coruptie, este la moda. Guvernul este cel care trebuie sa combata coruptia? Nu, ci justitia. Guvernul are un alt rol: acela de a crea conditiile dezvoltarii economice si sociale", a declarat el, adaugand ca "aceasta criza trebuie sa inceteze". "Eforturile noastre nu trebuie ruinate de luptele politice", a conchis premierul.