Victor Ponta a precizat, referitor la proiectul moscheii care ar urma sa fie construita in Bucuresti, ca se pune in aplicare o intelegere intre statul roman si statul turc, intelegere discutata inclusiv de fostul presedinte Traian Basescu.

Ponta a fost intrebat, la Antena 3, despre discutiile din spatiul public legate de proiectul privind construirea unei moschei la Bucuresti. "Fostul presedinte al Romaniei, domnul Traian Basescu, a negociat un lucru bun pentru Romania (...), si anume statul turc da un teren pe care l-au si identificat pentru o biserica romaneasca sau un loc pentru pelerinii romani, iar statul roman da un loc in care sa se construiasca (o moschee - n.r.), dar nu da Turciei, ci da comunitatii musulmane din Romania (...). Deci, un acord intre doua state, doua state care au un parteneriat strategic. (...). Eu nu am facut decat sa pun in aplicare o intelegere intre statul roman si statul turc, intelegere discutata de fostul presedinte Traian Basescu, rediscutata de actualul presedinte si care mi se pare o intelegere buna pentru Romania", a spus Ponta, la Antena 3, potrivit Mediafax.

"Cred ca domnul Basescu, in stilul bine cunoscut, nu avea nicio problema nici cu moscheea, nici cu Turcia, nici cu nimic, dar fiind un pic ignorat de lume, ati vazut ca el in fiecare zi mai cearta pe cineva (...) ca sa vorbiti despre el, insa intr-un mod iresponsabil (...) si anume lovind in chestiuni pe care chiar el le-a facut si, culmea, le-a facut bine pentru Romania", a sustinut Ponta, referitor la declaratiile lui Traian Basescu pe acest subiect.

Intrebat despre evolutia acestei intelegeri, Ponta a spus: "Acuma, nu stiu cum evolueaza, pentru ca in urma scandalului s-ar putea sa cada (...) Statul roman nu da niciun leu, ofera un teren acolo unde a oferit si pentru alte organizatii (...). Se da un teren, in Bucuresti, fara niciun fel de bani, iar statul turc, la Istanbul, pune la dispozitia statului roman, pentru Patriarhia romana, un teren, iar acolo urmeaza sa construim biserica, loc pentru pelerini, un lucru care, din punctul meu de vedere, este extrem de civilizat si de european", a mai spus Ponta. Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, luni, ca de 14 ani sunt discutii Romania - Turcia privind constructia unei moschei la Bucuresti simultan cu ridicarea unei biserici ortodoxe la Istanbul care sa poarte numele "Constantin Brancovanu", dar singurul care "a cedat" a fost premierul Ponta.

"De peste 14 ani se poarta o discutie la nivel bilateral intre Romania si Turcia, care vizeaza constructia unei geamii sau moschei la Bucuresti simultan cu constructia unei biserici ortodoxe la Istanbul, care sa se numeasca «Biserica Constantin Brancoveanu». Nimeni n-a indraznit pana acum sa cedeze la aceasta paritate. Se pare ca singurul care s-a gasit sa cedeze este premierul Victor Ponta", a spus Traian Basescu, la plecarea de la sediul PMP. Fostul presedinte a precizat ca un astfel de proiect trebuia pus in aplicare cand partea romana primea terenul la Istanbul.
"Ati vazut vreun teren la Istanbul pentru constructia unei biserici care sa se numeasca «Constantin Brancoveanu»? Nu", a mai spus Traian Basescu.

Declaratiile au fost facute dupa ce Traian Basescu a fost intrebat despre atacul sau extrem de dur, dintr-o postare pe pagina sa de Facebook, privind initiativa autoritatilor romane de a aloca un teren pentru construirea unei moschei la Bucuresti. Fostul presedinte Traian Basescu a criticat proiectul privind construirea unei moschei la Bucuresti si i-a transmis presedintelui turc Recep Erdogan sa propovaduiasca islamismul in Turcia, nu intr-o tara crestina.
"Doi nesabuiti din fruntea statului roman vor ca, la Bucuresti, sa se construiasca cea mai mare moschee din Europa, pe langa care sa functioneze o universitate cu 6.000 de studenti selectati de prin toata lumea araba", a scris, in 9 iulie, pe pagina sa de Facebook, Traian Basescu, referindu-se la initiativa autoritatilor romane de a aloca un teren pentru construirea unei moschei.

Fostul sef al statului a lansat un atac extrem de dur si la adresa liderului comunitatii musulmanilor din Romania, dar si a presedintelui Recep Erodgan: "Muftiule, am o sugestie si pentru tine: ciocul mic, pentru ca aici nu este vorba despre minoritati. Stii cumva de visul teroristilor de la Statul Islamic de a se extinde in Balcani si Europa Centrala? Erdogan sa propovaduiasca islamismul in Turcia, nu intr-o tara crestin-ortodoxa". Basescu a reluat teoria sa potrivit careia o astfel de initiativa ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securitatii nationale, reprosandu-le responsabililor de la Bucuresti ca nu evalueaza implicatiile acestui demers. "Probabil nu reusiti sa va imaginati o statie de metrou din Bucuresti in care, la ore de virf, un tanar credincios se detoneaza in numele lui Allah. Sau poate inteligenta nu va ajuta sa va imaginati tineri romini esuati in viata convertiti la islamism si trimisi in tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan si reveniti in Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic", arata fostul sef al statului, in postarea sa pe reteaua de socializare.

Este pentru a doua oara cand fostul sef al statului are o astfel de iesire publica in ceea ce priveste proiectul de construire a unei moschei, considerand ca aducerea studentilor musulmani in tara reprezinta "cel mai mare risc". "Avem un premier care sta pitit pe la Istanbul. Schiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face sa ne gandim ca a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste, daca n-ar fi tragica, ar fi comica (...). Astfel de decizii sunt nesabuite, daca nu chiar antinationale. Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanta, dar sa faci cea mai mare moschee din Europa si sa aduci 6.000 de studenti musulmani... (...) Nu exista risc mai mare decat sa aduci studenti musulmani in tara", a spus fostul presedinte, la o intrunire a PMP, care s-a desfasurat duminica la Pitesti. Fostul presedinte considera ca aceasta decizie trebuie discutata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si ca proiectul trebuie respins.

De celalalta parte, seful Cultului Musulman din Romania, Murat Iusuf, a afirmat, potrivit gandul.info ca proiectul este unul pasnic si ca nu intelege de ce „s-a transformat intr-o polemica politica”. Acesta s-a declarat dezamagit de afirmatiile lui Traian Basescu, sustinand ca fostul sef al statului stia din vremea de cand era in functie "de acest acord intre statul turc si statul roman pentru construirea unei moschei". Muftiul afirma ca de 10 ani de cand conduce comunitatea turco - tatara se discuta despre construirea unei moschei in Bucuresti.

Presedintele Klaus Iohannis a participat, in 8 iulie, la cina de Iftar, care a marcat postul cel mare al musulmanilor, el spunand ca membrii comunitatii musulmane din Romania impartasesc aceleasi aspiratii comune, printre care "proiectul european si angajamentul nord-atlantic”. Premierul Victor Ponta a spus atunci ca participarea lui Iohannis la eveniment este ”un gest laudabil si normal” si ca spera ca astfel ”sa se mai spele rusinea provocata societatii de declaratiile iresponsabile impotriva comunitatii musulmane”.

Mai multi politicieni, dar si lideri de opinie au lansat critici la adresa premierului Victor Ponta, dupa ce Guvernul a decis sa ofere Muftiatului cultului musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri patrati in Bucuresti, pe o perioada de 49 de ani, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa. Terenul respectiv este situat langa Centrul Expozitional Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimata la patru milioane de euro. Singura conditie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrarile de constructie a moscheei sa inceapa in trei ani. Fondurile pentru constructie vor fi asigurate de catre statul turc. Moscheea va avea o capacitate de 2.000 de persoane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri