Ponta despre acuzatiile aduse lui Iohannis: Insailare de speculatii, presupuneri fara dovada concreta

Premierul Ponta a scris pe Facebook ca a citit materialul aparut in presa potrivit caruia ar fi diferente de 115.000 de euro intre chiriile declarate si cele aflate in contractele presedintelui Iohannis, aratand ca opinia sa "de jurist" este ca "e doar o gogoasa - o insailare de speculatii".

"Am citit si eu materialul aparut in presa, prin care se afirma faptul ca au fost gasite diferente de 115.000 Euro intre chiriile declarate si cele aflate in contractele Dlui. Klaus Iohannis, in perioada 2004-2007. Dincolo de orice disputa politica, opinia mea de jurist este ca e doar o gogoasa - o insailare de speculatii si presupuneri fara nicio dovada concreta! Punct", a scris Victor Ponta pe contul sau de Facebook. Premierul a continuat exprimandu-si speranta ca exista si "o parte buna", scrie Mediafax.

"Exista insa (sper) si o parte buna - poate acum Dl Iohannis realizeaza cat de usor pot fi aruncate acuzatii total nefondate doar pentru ca ocupi o functie importanta", a aratat Ponta, adaugand ca acum presedintele poate realiza "cat de pripita a fost pozitia domniei sale" cand i-a cerut demisia pe 5 iulie.

"Si poate acum realizeaza cat de pripita a fost pozitia domniei sale cand, in data de 5 iunie, mi-a cerut demisia pentru o acuzatie (speculatie) ca nu am platit in 2007-2008 taxe de 51.000 lei (cam 12.000 Euro, deci mai putin de o zecime din cei 115.000 Euro de care este tot nefondat acuzat la randul sau). Iar acum, cand toate documentele si expertiza au aratat indubitabil ca EU AM PLATIT toate acele taxe catre stat, discutia devine inutila", a scris Ponta.

Premierul a incheiat afirmand ca pentru el acel moment tine de trecut. "Nu mai am resentimente si nici reprosuri de facut, dar sper ca acum Presedintele Romaniei (cand simte la randul sau ce inseamna sa fii acuzat pe nedrept) va examina cu mai multa circumspectie si echilibru asemenea situatii", aratat Victor Ponta.

Citeste si:
OFICIAL: Ponta și Tăriceanu se despart. Cele două partide au...
OFICIAL: Ponta și Tăriceanu...

Administratia Prezidentiala a spus, luni, reactionand fata de informatiile publicate de Rise Project privind sumele din chirii care nu ar fi fost declarate de Klaus Iohannis, ca toate veniturile obtinute de presedinte din inchirierea imobilelor se regasesc integral in declaratiile de avere.
"Toate veniturile obtinute de presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, din inchirierea imobilelor detinute in proprietate si coproprietate se regasesc integral in declaratiile de avere depuse. Nu exista nicio suma provenita din chirii care sa nu fi fost declarata din 2004 pana in prezent. Totodata, din chiria pe care a incasat-o in nume propriu, precum si in numele si pentru coproprietar, domnul Klaus Iohannis a achitat toate taxele si impozitele aferente intregii sume provenite din inchirierea imobilelor. Toate veniturile au fost mentionate in declaratiile de avere depuse succesiv si orice alta modalitate de calcul al acestora constituie doar o speculatie, care nu este conforma cu realitatea", se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis luni dupa-amiaza de Administratia Prezidentiala.

Rise Project: Diferente intre veniturile din chirii declarate de Iohannis si cele din contracte

Jurnalistii de la Rise Project au scris ca intre veniturile din chirii pe care Klaus Iohannis le-a consemnat in declaratiile de avere, in perioada 2004-2007, si sumele care figureaza in contractele semnate pentru inchirierea proprietatilor sale imobiliare este o diferenta de 115.000 de euro. Conform declaratiei de avere depuse de presedintele Klaus Iohannis la inceputul acestui an, acesta si sotia sa obtin venituri anuale din chirii de 228.132 de lei, aceasta suma figurand in toate declaratiile de avere pe care Iohannis le-a depus la Primaria Sibiu in perioada 2010 - 2014.

Jurnalistii de la Rise Project sustin ca, in perioada 2004-2007, Klaus Iohannis ar fi declarat venituri din chirii mai mici, iar acest lucru ar rezulta din cateva contracte de chirie semnate intre Iohannis si firme care si-au deschis puncte de lucru in imobile detinute de acesta, obtinute de la Registrul Comertului, unde au fost depuse de respectivele firme, pentru a face dovada ca functioneaza legal in imobilele inchiriate de la actualul presedinte.

Conform sursei citate, in perioada 2004-2007, interval acoperit de documentele obtinute de Rise Project, diferenta dintre sumele din contracte si cele mentionate de Iohannis in declaratiile de avere este, in total, de 115.000 de euro. Astfel, din contracte ar reiesi ca in aceasta perioada Iohannis ar fi incasat din chirii suma de 150.000 de euro, in timp ce in declaratiile de avere acesta consemneaza venituri totale din chirii de 35.000 de euro.

Citeste si:
OFICIAL | Care sunt cele 26 de propuneri pentru funcția de ambasador
OFICIAL | Care sunt cele 26...

Primul dintre contractele de chirie a fost incheiat in noiembrie 2001, cu banca Raiffeisen, iar potrivit acestuia, sotii Iohannis si Ioan Bastea, proprietari in cote egale ai unui spatiu comercial situat in centrul Sibiului (strada Nicolae Balcescu nr. 29), au luat in chirie, pentru cinci ani, o agentie a bancii Raiffeisen, contra unui pret de 20.000 de dolari pe an. In 29 decembrie 2006, contractul a fost reinnoit, printr-un act aditional, fiind prelungit cu zece ani, iar atunci Raiffeisen s-a angajat sa plateasca anticipat chiria pentru primii trei ani ai noii perioade contractuale: 180.000 de euro.

Jumatate din bani, 90.000 de euro - 302.000 de lei, ar fi trebuit sa le revina lui Klaus Iohannis si sotiei sale, insa aceasta suma nu s-a regasit in declaratia de avere pe care primarul Sibiului a depus-o in 2008, fiind consemnata o suma mult mai mica - 16.278 de lei. De altfel, aceeasi suma, de 16.278 de lei, s-a regasit si in declaratiile de avere din anii 2005 si 2006, cand, potrivit contractului cu Raiffeisen, primarul Sibiului ar fi trebuit sa primeasca o chirie de 10.000 de dolari pe an (28.800 de lei, in 2005 si 29.800 de lei, in 2006).

Contactata de Rise Project, Raiffeisen Bank a spus ca face intotdeauna plata chiriei in acord cu datele financiare mentionate in contract: "Agentia din Sibiu isi desfasoara activitatea in spatiul din Strada Nicolae Balcescu nr. 29 din anul 2002 (n.red. - contractul a fost incheiat in noiembrie 2001, dar a intrat in vigoare de la 1 februarie 2002), pe baza unui contract de inchiriere care a fost actualizat periodic atat sub aspectul rediscutarii pretului, cat si in privinta altor clauze. Nu putem comenta informatiile privind chiria datorata de banca proprietarului imobilului, fiind parte dintr-un contract comercial, in care confidentialitatea trebuie pastrata. In toate situatiile insa, banca face platile in suma si cu frecventa prevazute in contractele in vigoare in acel moment. (…) Apreciem ca pretul chiriei pentru acest spatiu a evoluat in linie cu piata".

Jurnalistii de la Rise Project mai sustin ca diferente intre veniturile mentionate in declaratia de avere a lui Iohannis si cifrele consemnate in contractele de chirie apar si in cazul cedarii folosintei unui alt imobil, respectiv un apartament cu sase camere, pe care seful statului il detine impreuna cu sotia sa, pe strada Somesului din Sibiu. Astfel, in 25 iunie 2003, Klaus si Carmen Iohannis au inchiriat acest apartament firmei Netex Production, cu sediul in Timisoara, iar din contractul de inchiriere ar reiesi ca actualul presedinte si sotia sa au incasat de la Netex Production urmatoarele sume de bani: 38.880 de lei (9.600 de euro, in 2004), 38.533 de lei (10.650 de euro, in 2005) si 42.600 de lei (12.100 de euro, in 2006), insa in declaratia de avere Iohannis a mentionat, in acesti ani, o singura suma - 19.424 de lei

Citeste si:
Florin Cîțu: V-am spus foarte clar, în acest mandat oprim nepotismul
Cîțu, despre scandalul de la...

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri