Ministerul Energiei va putea infiinta companii si majora capitalul firmelor la care este actionar

Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri va putea infiinta societati, in numele statului, urmand sa aiba dreptul de a participa la capitalul social al unor companii existente sau nou infiintate sau la majorarea capitalului social al firmelor unde detine actiuni

Un proiect de Ordonanta de Urgenta lansat vineri in dezbatere pe site-ul ministerului arata ca sunt necesare o serie masuri derogatorii de la cadrul legal aplicabil in domeniul privatizarii pentru ca statul sa-si consolideze pozitia de actionar la operatorii economici la care Ministerul Energiei are calitatea de institutie publica implicata, scrie Mediafax.

Finantarea costurilor necesare participarii la infiintarea noilor societati, participarea la capitalul social al unor societati existente sau nou infiintate sau majorarea capitalului social al societatilor se va face din bugetul de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare al Ministerul Energiei.

"In prezent legislatia in domeniul privatizarii prevede o serie de interdictii referitoare la conduita institutiilor publice implicate in ceea ce priveste cumpararea de actiuni emise de operatorii economici dar si participarea acestora la majorarea capitalului social al societatilor, fapt ce conduce la un tratament discriminatoriu al statului in raport de ceilalti actionari", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

In document se arata ca aceste restrictii aveau in vedere principiul diminuarii participatiilor statului in economie, existand inclusiv interdictia ca "institutiile publice implicate nu pot aloca fonduri si nu pot acorda credite societatilor comerciale; de asemenea, ele nu pot cumpara actiuni emise de societati comerciale ori active, cu exceptia cazurilor prevazute de lege".

Citeste si:
România poate primi 600 mil. euro prin PNRR pentru extinderea...
Ministrul Energiei spune că...

Autorii proiectului de OUG mentioneaza ca aceste restrictii impiedica statul sa actioneze ca un actionar veritabil, "neputand sa isi exercite in integrum drepturile conferite de lege, si nici sa actioneze, in acelasi timp, ca un investitor privat prudent, cu respectarea normelor comunitare in materie de concurenta". Prin aceste masuri, statul vrea sa actioneze ca un investitor privat prudent, dar si sa pastreze participatii la capitalul social al operatorilor economici la care Ministerul Energiei are actiuni.

De asemenea, in proiect se mai arata ca trebuie derute de urgenta demersurile necesare pentru infiintarea unei societati cu capital de stat care sa participe la constituirea unui fond de investitii, sub forma unei societati pe actiuni care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania, aspect convenit prin Memorandumul de intelegere incheiat intre stat si The Rompetrol Grup NV. "Intrucat in lipsa reglementarii unui cadru legal care acorde posibilitatea statului de a infiinta societati, exista riscul atragerii raspunderii acestuia ca urmare a neindeplinirii obligatiilor asumate", mai arata reprezentantii ministerului.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri