"Convingerea mea este ca potentialul diasporei va fi pe deplin fructificat atunci cand a trai si a munci in strainatate va fi doar o chestiune de alegere, nu una de constrangere, atunci cand romanii din diaspora vor avea optiunea sa se intoarca stiind ca si acasa munca lor este recunoscuta si rasplatita", a spus Iohannis, in deschiderea conferintei "SMART DIASPORA 2020+: Cum valorificam potentialul strategic al diasporei romanesti", organizata de Liga Studentilor Romani din Strainatate si Fundatia C.A.E.S.A.R, care a avut loc la Palatul Cotroceni, scrie Mediafax.

In acest context, Iohannis a aratat ca Romania trebuie sa gaseasca solutii pentru a transforma "exodul creierelor, asa numitul fenomen brain train, din pierdere intr-un castig pe termen lung pentru Romania" si sa cum sa facem "ca tinerii nostri de valoare, specialistii, profesorii, medicii, cercetatorii, economistii, dar si toti cei care muncesc serios, indiferent ce meserii au, care pleca din tara sa se si intoarca la un moment dat".
O solutie ar fi, potrivit presedintelui, rezolvarea problemei recunoasterii diplomelor si echivalarii studiilor la nivel european si international, iar acest lucru se poate realiza rapid, "daca exista vointa". "Cateva mii de tineri pleaca anual in strainatate, iar experienta pe care o pot aduce inapoi in tara, dupa absolvire si uneori dupa o perioada de activitate profesionala in afara este foarte valoroasa", a spus presedintele.

Mai mult, trebuie gasite solutii ca cei plecati sa-si doreasca sa se intoarca acasa daca vor exista conditiile si climatul necesar reintegrarii lor. "Diferitele institutii trebuie sa colaboreze pentru a interveni acolo unde nevoie. Cred in responsabilitatea si capacitatea Romaniei de a gasi pe termen lung solutii pentru ca fiecare cetatean sa poata avea un parcurs profesional si personal de succes in tara sau sa aiba oportunitatea de a ramane legat de Romania, cu posibilitatea de a reveni oricand", a adaugat seful statului.

Citeste si:

Pe de alta parte, Iohannis a punctat ca romanii plecati in strainatate sunt si unii dintre cei mai importanti ambasadori ai Romaniei peste hotare, care pot ajuta la consolidarea si apararea valorilor nationale. "Cred ca avem datoria de a le da noi insine un mandat simbolic, dar mai explicit, despre felul in care pot promova si sustine Romania chiar de la distanta. Imaginea Romaniei in lume se construieste cu fiecare din gesturile, actiunile si vorbele lor", a adaugat presedintele.

"Rezervorul de expertiza pe care acestia il aduc, cunostintele si contactele pe care le-au dobandit, curajul de care au dat dovada si pe care il demonstreaza zi de zi fac din romanii de peste grantita o sursa de inspiratie si un punct de sprijin de care Romania are mare nevoie", a mai spus Iohannis, adaugand ca romanii de peste hotare, in special studentii plecati la studii, sunt "o resursa de crestere economica si dezvoltare".