MAE a transmis, marti, o serie de precizari de presa referitoare la intentia Ungariei de a construi un gard la granita cu Romania. "Ministerul roman al Afacerilor Externe a fost informat de catre Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la aceasta intentie cu putin timp inainte de a fi anuntata public", se mentioneaza in comunicat citat de Mediafax.

MAE precizeaza ca a informat "in timp util, de urgenta, factorii de decizie competenti din Romania in legatura cu aceasta situatie". "Ministerul Afacerilor Externe considera ca ridicarea unui gard intre doua state membre ale Uniunii Europene si care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, in conformitate cu spiritul european. Aceasta pozitie a fost deja comunicata partii ungare", se mai arata in comunicat.

Ungaria a decis pregatirea de planuri pentru construirea unui gard metalic pe un segment al frontierei cu Romania, in contextul in care imigrantii s-ar putea infiltra pe la capatul barierei construite la granita ungaro-sarba, afirma ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. "Masura este necesara pentru ca traficantii de persoane care tranziteaza Serbia isi schimba rutele, existand probabilitatea sa se indrepte spre Romania", a explicat seful diplomatiei ungare, citat de MTI.

"Gardul ar urma sa inceapa de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/Romania si sa continue pe o distanta rezonabila daca presiunea migratiei se muta spre Romania", a explicat Szijjarto. Oficialul ungar a precizat ca Budapesta a informat deja Ministerul roman de Externe despre planul de extindere a gardului metalic pe o distanta de cativa kilometri, dincolo de Raul Mures, de-a lungul frontierei cu Romania.

Citeste si:

La sfarsitul lunii august, presa relata ca imigrantii extracomunitari care tranziteaza teritoriul sarb in drumul spre Uniunea Europeana incearcau sa ocoleasca gardul construit de autoritatile ungare prin capatul estic al acestuia, la frontiera comuna dintre Serbia, Ungaria si Romania. Zeci de imigranti fusesera observati la capatul estic al gardului metalic pe care Ungaria il construieste de-a lungul intregii frontiere cu Serbia. Gardul incepe in zona localitatii ungare Kübekháza, situata la frontiera cu Romania si cu Serbia. Presa considera ca Ungaria nu poate construi gard si pe frontiera cu Romania, dat fiind ca masura ar intra in contradictie cu reglementarile Uniunii Europene.

In acest context, imigrantii extracomunitari au descoperit ca pot ocoli gardul prin zona localitatilor Majdan/Rade (Serbia) - Beba Veche (Timis, Romania) - Kübekháza (Ungaria). "Ungaria se inchide intr-un ghetou", acuza Róbert Molnár, primarul localitatii ungare Kübekháza, citat de site-ul de stiri italian IlPiccolo.it, care a realizat un reportaj in zona. "Prin construirea acestui gard, Ungaria transmite intregii lumi: nu ne interesati, nu suntem curiosi", afirma primarul neafiliat niciunui partid politic.

Guvernul Ungariei a alocat 22,2 miliarde de forinti (71,8 milioane de euro) pentru construirea unui controversat gard metalic la frontiera cu Serbia, pe o distanta de 175 de kilometri, si pentru centre speciale necesare cazarii imigrantilor. Initiativa gardului este criticata de Uniunea Europeana si de Serbia. In cursul anului 2015, in Ungaria au patruns peste 200.000 de imigranti extracomunitari