Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 43/2015, privind unele masuri pentru asigurarea mijloacelor de transport destinate activitatii de curierat a materialelor clasificate si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a fost adoptata pe 14 octombrie si publicata in Monitorul Oficial pe 21 octombrie, scrie Mediafax.

APADOR-CH impreuna cu alte 21 de organizatii neguvernamentale i-au cerut miercuri Avocatului Poporului sa atace la Curtea Constitutionala actul normativ, prin care Guvernul modifica, printre altele, modul in care SPP va asigura coloane oficiale pentru diversi demnitari. ONG-urile sustin ca aceasta ordonanta de urgenta incalca articolul 115 din Constitutie, adica nu este motivata de vreo situatie extraordinara care sa justifice inlocuirea Parlamentului, ca putere legiuitoare.

OUG nr. 43/2015 modifica Legea 191/1998 privind organizarea si functionarea Serviciului de Protectie si Paza (SPP), incluzand sefii partidelor parlamentare printre cei care pot beneficia de protectia SPP, inclusiv de coloana oficiala, si instituie regula gratuitatii protectiei SPP pentru orice beneficiar. Pana acum, protectia SPP pentru cei care nu erau demnitari in functie putea fi acordata doar contra cost.

Citeste si:

Potrivit ONG-urilor, Guvernul nu a justificat sub nicio forma urgenta modificarii Legii nr. 191/1998. "De altfel ea a fost strecurata printre alte modificari si figureaza in finalul ordonantei. In nota de fundamentare a OUG 43, Guvernul invoca necesitarea respectarii unor norme si proceduri NATO, precum si «necesitatea asigurarii protectiei speciale a unor persoane care nu au functii de demnitate publica, dar care participa la luarea unor decizii de importanta deosebita pentru activitatea statului, stabilesc realizarea unor strategii, directii de actiune, influenteaza adoptarea unor decizii si se deplaseaza in locuri si medii cu un anumit grad de risc», dar acestea nu justifica urgenta unei interventii legislative", arata reprezentantii societatii civile.

"Nu este singurul caz in care se amesteca in aceeasi OUG modificari ale mai multor legi, multe fara legatura intre ele si nici prima data cand Guvernul se substituie Parlamentului in actul legiferarii, abuzand de ordonantele de urgenta. Numai in acest an au fost OUG nr. 2/2015 si nr. 41/2015 (Avocatului Poporului i-au fost adresate cereri pentru sesizarea CCR si in cazul acestor ordonante), dar practica este veche de cel putin un deceniu. Pana acum Avocatul Poporului a atacat o singura data la CCR o ordonanta de urgenta pe motiv ca nu era urgenta - respectiv OUG 7/2015", se mai spune in comunicatul ONG-urilor.

Solicitarea catre Avocatul Poporului este semnata de APADOR-CH, Asociatia Nationala a Birourilor de Consilere pentru Cetateni, Grupul pentru Democratie Participativa Plenum, Asociatia Militia Spirituala, Expert Forum, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale, Centrul pentru Jurnalism Independent, Funky Citizens Centrul Roman pentru Politici Europene si Asociatia pentru Monitorizarea Presei ActiveWatch - membre ale Retelei pentru Apararea Drepturilor Cetatenesti -, precum si de Societatea Academica din Romania, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Asociatia Romanian Youth Movement for Democracy, Institutul pentru Politici Publice, Academia de Advocacy, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Asociatia Demnitate pentru Comunitate, Asociatia Pro.Do.Mo, Centrul Ratiu pentru Democratie si Centrul pentru Resurse Civice, Liga Studentilor Romani din Strainatate si Fundatia Caesar.

Sursa foto: Coloana oficiala/Shutterstock.com