Premierul desemnat Dacian Ciolos ar urma sa prezinte sambata lista ministrilor din Cabinetul sau, au declarat pentru Mediafax surse politice, potrivit carora audierile in comisiile parlamentare ar putea sa aiba loc luni, iar marti sa fie votul de investitura in plenul reunit.

Dacian Ciolos are, miercuri, o prima serie de intalniri cu liderii partidelor parlamentare. El a discutat in cursul diminetii cu liderii PNL, iar la ora transmiterii acestei stiri se afla la sediul UNPR. De asemenea, Dacian Ciolos urmeaza sa aiba intalniri cu liderii ALDE (ora 16.30), UDMR (ora 18.30), PSD (ora 19.30), la sediile acestor formatiuni politice.

Dupa intalnirea cu Dacian Ciolos de la sediul PNL, Vasile Blaga a precizat ca liderii liberali au avut miercuri o prima discutie cu premierul desemnat, o alta intalnire urmand sa aiba loc dupa alcatuirea listei Cabinetului. Surse politice au precizat, pentru Mediafax, ca Ciolos ar urma sa prezinte sambata lista ministrilor din Cabinetul sau.

Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului s-ar putea reuni luni pentru a stabili calendarul audierii in comisii a celor care vor fi propusi sa faca parte din Guvern, iar marti s-ar putea intruni plenul pentru votul de investire a Cabinetului.

In cazul unui vot favorabil in Parlament, noul Cabinet ar putea depune marti seara juramantul de credinta, in fata presedintelui, iar miercuri sa aiba prima sedinta la Palatul Victoria.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, si ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ar putea sa isi pastreze portofoliile in Guvernul pe care il pregateste premierul desemnat, Dacian Ciolos, fiind posibil ca Sorin Cimpeanu sa fie si vicepremier, au declarat surse politice.

Potrivit surselor citate, Dacian Ciolos va discuta miercuri cu ALDE pentru a obtine sustinerea grupului in Parlament, in conditiile in care premierul desemnat ar fi de acord sa il pastreze in Cabinetul sau pe actualul prim-ministru interimar, Sorin Cimpeanu. Acesta ar urma sa isi pastreze portofoliul de la Ministerul Educatiei. Decizia ar fi sustinuta si de la Palatul Cotroceni, au mai declarat sursele citate. Mai mult, Sorin Cimpeanu ar putea primi chiar functia de vicepremier in Guvernul Ciolos.

O alta propunere este ca ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, sa isi continue si el mandatul. Aurescu a fost sustinut in Cabinetul Ponta de catre PSD, insa ramanerea acestuia in Executiv nu ar fi o solicitare a social-democratilor, ci o dorinta a premierului desemnat, Dacian Ciolos.

Pe de alta parte, potrivit unor surse social-democrate, la intalnirea dintre Dacian Ciolos si liderii PSD se va discuta si posibilitatea ca un ministru sustinut de social-democrati sa faca parte din Guvern, in schimbul sprijinului PSD.

Numele vehiculat in acest moment este cel al sociologului Vasile Dancu, varianta discutata in partid anterior pentru postul de prim-ministru. PSD nu a avansat un portofoliu pentru Vasile Dancu, iar aceasta varianta va fi luata in discutie doar in cazul in care PSD decide sa acorde sprijin pentru Dacian Ciolos, cel putin la votul de investitura, lucru care inca nu a fost hotarat.

Fostul ministru al Internelor Constantin Dudu Ionescu, in prezent consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, este o varianta luata in calcul de premierul desemnat, Dacian Ciolos, pentru portofoliul de la Interne, au mai declarat surse politice.

Fostul comisar european pentru Agricultura Dacian Ciolos a fost desemnat, marti, de catre presedintele Klaus Iohannis, pentru functia de premier, Iohannis precizand ca solutia agreata cu partidele politice, cu foarte mici exceptii, este cea a unui guvern de tehnocrati.

Dacian Ciolos, desemnat de presedintele Klaus Iohannis pentru functia de premier, are la dispozitie 10 zile pentru intocmirea listei si a programului de guvernare, cu care sa se prezinte in fata Parlamentului pentru obtinerea votului de incredere, pentru investire fiind necesare 274 de voturi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri