"In contextul situatiei actuale, am convenit cu ministrii de resort sa existe un plan de actiune detaliat si pe chestiuni legate de securitate si siguranta a cetatenilor", a spus premierul, dupa sedinta informala a Guvernului, potrivit Mediafax.

El a tinut sa precizeze ca nu exista semne ca ar putea fi probleme sau riscuri in Romania in momentul de fata, dar a subliniat ca "este bine sa fim pregatiti". "Vreau sa precizez clar: nu exista semne ca ar putea fi probleme sau riscuri in Romania in momentul de fata, dar e bine sa fim pregatiti, si in urma discutiilor care au avut loc zilele trecute la Consiliul Justitie si Afaceri Interne, si in contextul actual tensionat", a mentionat el.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, au participat vineri la Bruxelles, la Consiliul extraordinar Justitie si Afaceri Interne (JAI), convocat ca urmare a atentatelor teroriste care au avut loc pe 13 noiembrie in Franta, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Citeste si:

Pozitia Romaniei, exprimata in interventiile celor doi oficiali romani, este cea de sustinere a masurilor care asigura securitatea cetatenilor europeni si protejarea valorilor si a principiilor care fundamenteaza constructia europeana. Romania va contribui la implementarea urgenta a unui registru european cu numele pasagerilor (PNR), complet si eficient, si sprijina o mai buna cooperare intre serviciile si autoritatile de aplicare a legii din statele membre pentru a valorifica informatiile pe care acestea le detin. In raport cu activitatea agentiilor europene, este important sa se asigure resursele necesare, dar si un cadru juridic clar, care sa permita actiuni eficiente, spune MAI.

"Romania nu s-a confruntat pana acum cu acest fenomen pe teritoriul national, dar Romania a fost lovita de terorism: cetateni romani au murit la Paris. Terorismul trebuie sa simta mai mult ca oricand raspunsul nostru comun", a spus Petre Toba, in interventia sa. In ceea ce priveste implicatiile fenomenului migratiei asupra securitatii Uniunii Europene, ministrul afacerilor interne a mentionat ca Romania are experienta utilizarii unor tehnologii eficiente, asa cum este cea implementata la frontiera noastra maritima, si sustine urgentarea eforturilor pentru implementarea la nivel european a unor astfel de tehnologii.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a reafirmat pozitia constanta a Romaniei referitor la problema radicalizarii si implicatiile privind sistemele penitenciare, de sustinere a identificarii de solutii atat la nivel national, dar, mai ales, la nivelul UE. La Consiliul extraordinar JAI, s-au adoptat concluziile Consiliului UE si ale statelor membre reunite in cadrul Consiliului privind combaterea terorismului in cuprinsul carora se identifica arii prioritare de actiune: Registrul privind Numele Pasagerilor (PNR), armele de foc, consolidarea controalelor la frontierele externe, schimbul de informatii, finantarea terorismului, raspunsul justitiei penale la terorism si extremismul violent, precum si angajamentul de finantare a acestor masuri prioritare.