Rezerva Federala a SUA si Banca Centrala Europeana au aruncat pe piata peste 6.000 de miliarde de dolari. Numai BCE a emis 1.000 de miliarde de euro prin doua operatiuni de refinantare pe termen lung pentru bancile comerciale din Zona Euro, in decembrie 2011, respectiv martie 2012. Scopul principal al acestui exercitiu a fost de a imbunatati conditiile ofertei de creditare la nivel european.

"In Romania, asta s-a tradus prin doua aspecte care au generat o situatie de risc. Primul: aceasta emisiune monetara a produs o inflatie a activitatii de creditare si a incurajat bancile comerciale locale sa fie mai flexibile in acordarea de credite pentru a distribui cat mai repede banii ridicati de la bancile centrale. Al doilea: bilantul consolidat al bancilor comerciale din Romania este compus, in principal, din credite cu dobanda variabila, ceea ce inseamna ca riscul de fluctuatie a dobanzii este transferat clientului final. In cazul in care BCE va incepe sa retraga lichiditatile din piata, dobanda la creditele ipotecare va urca, iar rambursarea creditului pentru cumparatorul final s-ar putea sa devina problematica", spune Serban Patriciu.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont